Covid-19

Radno vrijeme ljekarni za vrijeme epidemije koronavirusa: Od danas na snazi promjene

Sanja Gašpert

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJRIJEKA Sukladno odluci Nacionalnog kriznog stožera Republike Hrvatske i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusa ljekarne od ponedjeljka, 23. ožujka do daljnjeg rade u skraćenom radnom vremenu od  8 do 17 sati.


Ova odluka se odnosi na sve ljekarne na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, izuzev dežurnih ljekarni.


Radno vrijeme ljekarni za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusa nije dozvoljeno prije 08 sati i poslije 17 sati.
– Radno vrijeme i način rada dežurnih ljekarni je sljedeće: od 8 sati ujutro do 17 sati rade kao sve druge ljekarne, u vremenu od 17 sati do 8 sati ujutro radi isključivo dežurstvo, izdavanje terapije »na prozorcicu«. Subotom ljekarne rade od 9 sati do 12 sati. Za sve ostalo vrijeme radit će dežurne ljekarne.


Prema naputku Kriznog stožera važno je organizirati rad u timovima. Izuzetno je važno rad u ljekarnama organizirati tako da se definiraju fiksni timovi koji međusobno neće dolaziti u kontakt. Rad u fiksnim timovima podrazumijeva izbjegavanje promjena i zamjena članova timova osim u slučaju samoizolacije pojedinog člana ili bolovanja.


Molimo gradane Republike Hrvatske da odlazak u ljekarne bude samo zbog izdavanje kronične ili akutne terapije te zbog preuzimanja neophodno potrebne terapije, kao što su lijekovi za snizavanje temperature ili antibiotska terapija. Ljekarnici su dobili naputak da mogu uskratiti izdavanje za sve ostale zahtjeve koji nisu u kategoriji hitnosti ili kronične terapije, piše u obavijesti Hrvatske liječničke komore.