Novi zakon

Radnik bez novca, gazda bez tvrtke: Kasni li plaća više od 30 dana, poduzeće ide u stečaj

Gabrijela Galić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Tri mjeseca plaću nije dobilo 37 tisuća hrvatskih radnika. Tome da netko ne isplaćuje plaću, a i dalje egzistira na tržištu sada je došao krajNeisplaćena plaća ubuduće će biti razlog za pokretanje stečaja po službenoj dužnosti.


Kako neslužbeno doznajemo, pokretanje stečaja po službenoj dužnosti bit će ugrađeno u novi stečajni zakon. Prijedlog tog zakona, kojim se regulira pitanje pokretanja predstečajne nagodbe kao i stečaja, prošao je prvo saborsko čitanje, a do drugog čitanja zakon će se još doraditi. Upravo je pokretanje stečaja po službenoj dužnosti zbog neisplate plaća jedna od novina koja bi trebala biti snažan alat u ranom rješavanju problema u poduzećima, kao i iskorjenjivanju prakse neisplate plaća.


Kako doznajemo, Porezna uprava će po službenoj dužnosti pokretati stečaj ako poslodavac više od 30 dana kasni s isplatom plaće koja radniku pripada prema ugovoru o radu, pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru, odnosno prema drugom aktu koji uređuje obaveze poslodavaca prema radniku. Preduvjet za preuzimanje tog posla je potpuno elektronsko »povezivanje« JOPPD obrasca  – izvješća o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima – sa sustavom Porezne uprave. 


Opširnije u tiskanom izdanju