Poruke nezadovoljstva

Radnička fronta prosvjedovala projekcijama na fasadi kuće Ante Vlahovića: “Društvena stanogradnja, a ne separacija bogataša!”

Hina

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

"Ovo rješenje pokazuje kako se u Zagrebu i Hrvatskoj tretiraju bogataši, kojima je sve dozvoljeno, dok će brojni stanovnici centra Zagreba morati paziti na brojne detalje na svojim pročeljima i krovovima pri obnovi od potresa", ističu u priopćenjuRadnička fronta (RF) projicirala na kuću predsjednika nadzornog odbora Adris Grupe Ante Vlahovića u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, poruke nezadovoljstva što je dopušteno da ta zgrada nema prozore prema ulici, što smatraju izdvajanjem vlasnika od ‘običnih ljudi’.


Iz RF-a kažu da ta zgrada, u kombinaciji s biografijom vlasnika, šalje poruku izdizanja i odvajanja u odnosu na ostatak društva, jer Vlahović je sudjelovao u privatizaciji Tvornice duhana Rovinj, a u vrhu uprave je bio i pri likvidaciji Tvornice duhana Zagreb.


“Društvena stanogradnja, a ne separacija bogataša!” i “Kapitalist će ti sagraditi zid na koji možeš projicirati antikapitalističku propagandu”, neke su od poruka ‘ispisane’ uz pomoć projekta na pročelje zgrade.
U akciji je sudjelovao i gradski zastupnik te stranke David Bilić, potpredsjednik Mjesnog odbora obližnjeg Cvjetnog trga, čije je Vijeće i ranije u tom slučaju osudilo praksu izdvajanja od ostalih, apelirajući na uzimanje društvene dinamike u obzir pri razmatranju novih arhitektonskih rješenja.


“Ovo rješenje pokazuje kako se u Zagrebu i Hrvatskoj tretiraju bogataši, kojima je sve dozvoljeno, dok će brojni stanovnici centra Zagreba morati paziti na brojne detalje na svojim pročeljima i krovovima pri obnovi od potresa”, ističu u priopćenju.


“Čak i pri samoj zamjeni prozora, koji izostaju na ovoj vili, stanovnici Centra ne smiju koristiti PVC stolariju umjesto drvene, a i brojni dimnjaci moraju biti obnovljeni u izvornom stanju, neovisno od korištenja istih”, dodaju.


RF podsjeća i na trend apartmanizacije Centra, kao i iseljavanja stanovništva, koje bi se moglo dodatno povećati nakon velikih troškova obnove i straha od ponavljanja razaranja kakva su viđena nedavno, kao i u ožujku.


“U kombinaciji s dnevnim iznajmljivanjem, koje je isplativije iznajmljivačima od dugoročnog, ovo bi moglo dovesti do gentrifikacije Centra”, upozoravaju.