Radnici Đure Đakovića bez plaća: Spremni smo dočekati Božić na Markovom trgu

Hina

snimio Ivica Galović / PIXSELL

snimio Ivica Galović / PIXSELL

Sindikalni povjerenik u tvrtki "Đuro Đaković - Industrijska rješenja" Stjepan Mirković na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da su zadnji posao odradili u rujnu. "Nakon toga dio kolega je uz otpremnine napustio tvrtku, a sad je postala upitna i njihova isplata, te su pokrenuli blokadu računa tvrtke", rekao je sindikalni povjerenik Mirković.SLAVONSKI BROD – Plaće za listopad nisu dobili radnici tvrtke “Đuro Đaković – Industrijska rješenja”, njih 54, a na današnjoj konferenciji za novinare za to su okrivili staru Upravu “Đuro Đaković grupe”, koja je “kočila ugovaranje poslova,a stari i novi kupci stalno se javljaju radi poslovne suradnje.”


Zbog mogućnosti da je “Đuro Đaković grupu” pogodila sudbina Brodogradilišta Uljanika, Savez metalaca Hrvatske – Industrijski sindikati i Savez samostalnih sindikata u srijedu su javno pozvali predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se uključi u rješavanje problema. Sindikati poručuju da su za razgovore spremni od 19. do 23. prosinca u 15 sati. U protivnome – radnici “Đuro Đaković grupe” bit će prisiljeni doći na prosvjedni skup 24. prosinca u 15 sati i dočekati Božić na Markovu trgu.


Sindikalni povjerenik u tvrtki “Đuro Đaković – Industrijska rješenja” Stjepan Mirković na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da su zadnji posao odradili u rujnu. “Nakon toga dio kolega je uz otpremnine napustio tvrtku, a sad je postala upitna i njihova isplata, te su pokrenuli blokadu računa tvrtke”, rekao je sindikalni povjerenik Mirković.
“Radili smo poslove koje nitko u Hrvatskoj, a ni šire ne radi. To su skupi poslovi sa specijalnim strojevima koje ne može svatko raditi”, rekao je Mirković, ističući da je riječ o usko specijaliziranim poslovima, izradi suspremnika, posuda pod tlakom i onih za naftnu industriju. Postavio je pitanje zašto se ta tvrtka gasi kad se najavljuje tri do četiri milijarde investicija u Rafineriji Rijeci.


“To su poslovi upravo koje mi radimo. Čini mi se da su mutni poslovi u igri. U ožujku je ministar Horvat rekao kako će za nas ove godine biti jako puno posla, a dogodilo se sasvim suprotno. Možda iz Uprave sad čekaju da i mi odemo, ali nećemo jer se nadamo da će doći netko i trebati ove poštene i vrijedne radnike”, rekao je Mirković, ističući da oni i radnici ne vjeruju izjavama o velikim poslovima jer će, dodao je, sve to nestati kad prođu izbori.


Od 200-tinjak radnika u tvrtki “Đuro Đaković – Industrijska rješenja” ostalo je njih 54, od kojih je polovica u proizvodnji, a polovica u administraciji.


“Upiti partnera su svakodnevi i pokretanje proizvodnje može se organizirati vrlo brzo. I mi smo u svakodnevnom kontaktu s 50-ak kolega koji su se u kratkom roku spremni vratiti u tvrtku”, rekao je Mirković i dodao kako su zahvalni učiteljima i svim građanima koji su bili uz njih proteklih mjeseci.


“Sada se osjećamo izdvojeno iz ove priče o ‘Đuri Đakoviću’. Za sedam dana je Božić. Što da kažem svojoj djeci? Čiko nije imao novca da isplati plaću tati. Hoće li tako i predsjednica svojoj djeci reći, hoće li tako i ministar Horvat reći svojoj djeci? Očito je da nikoga ne zanima kako smo došli u ovu situaciju. Toliko se uprava i direktora promijenilo i nikom ništa”, istaknuo je.


Isplatu plaća predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je 14. prosinca, tijekom predizbornog skupa u Slavonskom Brodu, za ponedjeljak, 16. prosinca.


“U ‘Đuri’ je nekad je radilo 20.000 ljudi, a da sad ne može raditi 1500 radnika – to je jako žalosno”, rekao je član Radničkog vijeća u tvrtki “Đuro Đaković – Industrijska rješenja” Dejan Smajić. Račun je blokiran zbog duga od 800.000 kuna, a radnici vjeruju da taj iznos nije sporan i da se lako može pronaći novac za podmirenje tog duga.