Sjednica Vlade

Radi se novi Zakon o socijalnoj skrbi. Trebao bi bolje zaštititi građane starije dobi

Hina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Novi Zakon o socijalnoj skrbi predstavila je ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković, istaknuvši da je u finalnoj fazi i izrađuje se u koordinaciji sa svim ostalim nadležnim tijelimaPremijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak novi Zakon o socijalnoj skrbi, ustvrdivši da će pružiti adekvatniju zaštitu građana starije dobi.


Plenković je na početku Vladine sjednice još jednom izrazio sućut obiteljima stradalih u požaru u privatnom staračkom domu u Andraševcu, gdje je poginulo šest korisnika.


»Poruka je ove tragedije da se osnaži sustav nadzora nad domovima takve vrste ministarstva i nadležnih inspekcija i da se bolje koordinira rad koji se odnosi na izdavanje dozvola koje dolaze sa županijske razine u odnosu na ono što rade središnja tijela vlasti«, kazao je.
Novi Zakon o socijalnoj skrbi predstavila je ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković, istaknuvši da je u finalnoj fazi i izrađuje se u koordinaciji sa svim ostalim nadležnim tijelima.


Bedeković: Zakon na cjeloviti način i kvalitetan način riješava pitanje nadzora nad insititucijama i domovima


U novom zakonu će se, kaže, na cjeloviti način i kvalitetan način oblikovati i riješiti pitanje nadzora nad insitutucijama i domovima, ne samo obiteljskim već svim koji pružaju smještaj starim i nemoćnim osobama i drugim korisnicima sustava.


Kriteriji i minimalni uvjeti za otvaranje obiteljskih domova izjednačit će se s kriterijima koji su potrebni da bi se osnovale druge institucije i domovi takvoga tipa, najavila je ministrica.


Novi zakon treba bolje regulirati i sva ostala pitanja u sustavu socijalne skrbi – problematiku njegovatelja i roditelja njegovatelja, zajamčene minimalne naknade i osoba s invaliditetom i svih ostalih skupina u sustavu socijalne skrbi.


Plenković o trostrukom ubojstvu: Hrvatska i dalje jedna od najsigurnijih zemalja


Plenković se osvrnuo i na trostruko ubojstvo u Splitu, rekavši da je ono izazvalo strah i zabrinutost građana. Radi se o tragičnom događaju, apolicija poduzima brojne aktivnosti koje su usmjerene na suzbijanje organiziranog kriminala i skupina koje se bave raspačavanjem droge.


»Policija je par sati nakon djela pronašla i uhitila počinitelja. Hrvatska je usprkos ovome, prema međunarodnim statistikama, jedna od najsigurnijih zemlja«, ustvrdio je premijer.Poruka je da ne smije biti anarhije i nitko ne smije uzimati pravdu u svoje ruke, osobito ne na ovakav način. Za to postoje institucije i nadležna tijela, istaknuo je Plenković.Izrazio je sućut obiteljima stradalih i rekao da očekuje daljnji postupak u rasvjetljavanje tog slučaja.

Kratko se osvrnuo i na saborsku raspravu o pitanju povjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, koja je završila u četvrtak iza tri sata ujutro.


»I tu temu smo apsolvirali i sada slijedi normalan rad Sabora«, komentirao je premijer.