Istekao ultimatum

Pusić se vratila iz Egipta, Vlada i MVP nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog Hrvata Tomislava Salopeka

Hina

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Zagrebački muftija efendija Aziz Hasanović apelirao je na najutjecajnije adrese u Egiptu kako bi pokušao pomoći u spašavanju TomislavaPrva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim i s egipatskim ministrom vanjskih poslova, vratila se u petak kasno navečer u Hrvatsku, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


“Hrvatska vlada i Ministarstvo nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina, no zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije”, kaže se još u priopćenju.


Tomislav Salopek, zaposlenik francuske tvrtke otet je na području Kaira, a u srijedu popodne je Islamska država objavila snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.
U videosnimci nije naznačeno vrijeme kada je počelo odbrojavanje. Nagađa se, s obzirom da je snimka objavljena u srijedu poslije podne, da je rok istekao u 17.30 po srednjoeuropskom vremenu.


Egipatske službe sigurnosti intenzivno tragaju za otetim Salopekom i nakon što je istekao ultimatum, koji je Islamska država dala kako bi mu poštedjela život, dok egipatski mediji izvješćuju kako postoji mogućnost za produljenje 48-satnog roka.Zagrebački muftija pokušava pomoći u spašavanju Salopeka


Zagrebački muftija efendija Aziz Hasanović izjavio je za sarajevski Dnevni Avaz da je apelirao na najutjecajnije adrese u Arapskoj Republici Egiptu kako bi pokušao pomoći u spašavanju Tomislava Salopeka čijim smaknućem prijete islamisti.


“Među ostalima uputili smo apel egipatskoj vladi i vrhovnom muftiji Arapske Republike Egipta da svojim utjecajem i autoritetom učine sve da bi spasili život Tomislava Salopeka i tim potvrdili kuranski imperativ … tko spasi jedan nevin život kao da je spasio cijelo čovječanstvo”, rekao je zagrebački muftija Hasanović.


Tijekom jučerašnjeg dana u džamijama širom Hrvatske islamski vjerski službenici su u svojim hutbama (propovijedi) govorili o otmici Tomislava Salopeka i tako dali doprinos za njegovo spašavanje.


Rekao je da Bošnjaci u Hrvatskoj nisu imali problema nakon uhićenja Salopeka ili drugih poteza osoba koji zlorabe islam.


“Bošnjaci i drugi muslimani u Hrvatskoj koji su dio Islamske zajednice u ovoj zemlji nemaju probleme niti trpe posljedice zbog postupaka onih koji zloporabe islam”, dodao je zagrebački muftija i osudio poteze terorista dodajući da oni ne rade u interesu islama.Salopekova supruga otputovala je sredinom tjedna u Kairo zajedno s ministricom Pusić, koja u suradnji s egipatskom vladom nastoji pomoći u oslobađanju. U petak se uključila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je telefonski razgovarala s egipatskim kolegom al-Sisijem. Grabar-Kitarović nije zasada mogla medijima govoriti o pojedinostima toga razgovora.


Stručnjaci za islamističke skupine su u analizi za taj egipatski portal ocijenili da je otmica organizirana s nekoliko ciljeva.


Prvi je otvoriti krizu između Egipta i inozemstva, a drugi pokvariti svečanost raskošne inaguracije nove trase Sueskog kanala u četvrtak, 6. kolovoza, što je projekt kojim egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi želi Egipat učiniti gospodarskom silom i učvrstiti vlast i svoju karizmu.


To je proces izveden “kako bi se pokvarilo otvaranje novog Sueskog kanala jer taj kanal potvrđuje legitimnost sadašnjeg režima u Egiptu i predstavlja veliku gospodarsku moć na mapi svijeta”, kaže Kamal Habib, stručnjak za islamističke skupine.


Dodaje da novi Sueski kanal “ujedinjuje narod pod sadašnjim političkim vodstvom”.


Stručnjaci za egipatski portal nadalje navode da su egipatske sigurnosne službe krenule u potragu za mjesto na kojem otmičari drže taoca pri čemu su im vrijedne bile informacije koje im je dao vozač. “Vozač je dao detaljnu specifikaciju zločinaca, dijalekta kojim su govorili i tipa oružja koje su posjedovali”, navodi portal. “Informacije upućuju na to da je cilj poremetiti javni mir i stvoriti krizu između Egipta i inozemstva”, piše dalje portal.


Habib predviđa da ni Egipat ni Hrvatska neće pregovarati s “Daashom” (što je drugi naziv za Islamsku državu). “Očekujem da će ostati na stajalištu protiv terorizma i da neće biti kolebanja niti sa strane hrvatske niti egipatske vlade”.


Hisham al-Najjar, stručnjak za islamske skupine, također drži da je skupina otmicu ‘uskladila’ s otvaranjem Sueskog kanala jer su oči svijeta tada bile uprte u Egipat, a ona je iskoristila priliku. Najjar ističe, na temelju priznanja nekih pojedinaca, da brojne ćelije nisu povezane ni s jednom orgnizacijom već im je cilj koordinirati financijsku potporu, razmijeniti informacije i oružje s Islamskom državnom.


Salopekov otac u četvrtak je u razgovoru s novinarima francuskog AFP-a u obiteljskom domu u Vrpolju apelirao na otmičare da mu oslobode sina. “Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo”, kazao je Zlatko Salopek.