Šef SDSS-a

Pupovac: Očekujem da će Ustavni sud uputiti jasnu poruku Penavi

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Očekujem da Ustavni sud kaže Penavi da ubuduće svojim postupcima ne pogoršava sliku međuetničkih odnosa u Vukovaru i onda na osnovi nje donosi zaključke da još nije vrijeme za proširenje nečijih prava, kaže PupovacNišta se u vezi s ćirilicom u Vukovaru nije izmijenilo u odnosu na prošlu godinu, kada je Gradsko vijeće, u kojem je još većinu imao HDZ, odlučilo da se uvjeti za službenu dvojezičnost nisu stekli. U srijedu je to tijelo izglasalo isti zaključak, premda se u međuvremenu vukovarski gradonačelnik Ivan Penava razišao s HDZ-om, a SDSS dobio poziciju potpredsjednika Vlade, koju obnaša Boris Milošević.


Premijer Andrej Plenković nije jučer na sjednici Vlade, u svom uvodnom slovu, osjetio potrebu komentirati ovaj potez Penave, odnosno Gradskog vijeća Vukovara, a posebno je neobična opaska predsjednika SDSS-a u tom gradu Srđana Kolara, koji je prije dva dana izjavio za naš list da Srbi trenutačno »nemaju sugovornika«.


Dakle, Vladu u kojoj je njegov stranački kolega potpredsjednik, Kolar ne smatra adekvatnim sugovornikom za temu prava pripadnika srpske nacionalne manjine.
– Situacija jest vrlo čudna, priznao nam je jučer predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.


Ali on, svjestan političkih okolnosti u kojima djeluje, odbija govoriti o svojim očekivanjima od koalicijskih partnera iz HDZ-a, čiji ministar Ivan Malenica nije u srijedu izrekao niti jednu primjedbu na nastavak Penavinog odgađanja uvođenja ćirilice u Vukovaru.


– Stanje u Vukovaru itekako je predmet interesa SDSS-a. Želimo da se loši međuetnički odnosi, koje generiraju tamošnje politike, promijene. SDSS sigurno neće prestati raditi u tom smislu. S tim da je Kolar u pravu, SDSS u Vukovaru nema sugovornika. Ustavni sud je nadležnost za prava srpske zajednice u Vukovaru prebacio na lokalnu vlast.


Razumijem da to može biti političko pitanje u kontekstu funkcioniranja Vlade i koalicije HDZ-a i SDSS-a, ali Ustavni sud je, što se ovog tiče, razvlastio Vladu. Mi, osim toga, našim partnerima ne sugeriramo, još manje namećemo stavove. Ostavljamo im da samo procijene što i koliko mogu. Zalažemo se za potpunu slobodu govora, naglašava predsjednik SDSS-a.


Pupovac smatra da bi se Ustavni sud trebao očitovati je li zaključak Gradskog vijeća o nestjecanju uvjeta za ćirilicu utemeljen ili ne.


– Ustavni sud je omogućio da radikalna politika, ako ima većinu u Gradskom vijeću, može odgađati te stvari, a centralnu vlast je odmaknuo od Vukovara. Očekujem da Ustavni sud sada kaže gradonačelniku Penavi i njegovim vijećnicima da razgovaraju o ovoj temi, a ne da i dalje SDSS nema sugovornika.


Očekujem i da mu kažu da ubuduće svojim postupcima ne pogoršava sliku međuetničkih odnosa u Vukovaru i onda na osnovi nje donosi zaključke da još nije vrijeme za proširenja nečijih prava.


Neprihvatljivo je održavanje situacije da u Vukovaru kadija istovremeno i tuži i sudi. Napada na pripadnike srpske zajednice od strane pojedinih grupacija koje su na određeni način podržane gradskim proračunom, sve je više, upozorava predsjednik SDSS-a.