Šef SDSS-a

Pupovac: Nije se smjelo dogoditi da Vučić ne može doći u posjet Jasenovcu

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Već dvaput se u posljednjih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumjele i odgodile. Ovaj put je ta komunikacija izostalaMilorad Pupovac obratio se javnosti na izvanrednoj konferenciji za novinare vezanoj uz nenajavljeni dolazak Aleksandra Vučića u Hrvatsku.


“Prvo što želim reći je da do ovakve situacije i ovakvog odlučivanja nije smjelo doći.


Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne može doći u posjet Jasenovcu.
Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni načini kako bi se moglo osigurati da se taj dolazak osigura i da prođe u redu.


Posebno se nije smjelo dogoditi jer je već dvaput u posljednjih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumjele i odgodile. Ovaj put je ta komunikacija izostala. Ovaj put je moj napor da se ta komunikacija osigura propao. I to je ozbiljan problem.


Ovo nije mala stvar, nije mali povod i nije povod odlaska na neku ne znam kakvu priliku. To je osjetljivo, traumatično, bolno pitanje u odnosima između Hrvata i Srba.


Iz tog razloga se plašimo da zbog ovoga odnosi mogu biti dodatno pogoršani.


Jasenovac je mjesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava. Jasenovac je mjesto gdje se potvrđuje i pokazuje priznavanje tih žrtava. I Jasenovac je mjesto gdje se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba. To je naš stav. Ovo što se dogodilo ovih dana nosi u sebi elementi nedovoljne svijesti što je Jasenovac i što bi trebao biti i nedovoljnog slušanja nas koji smo tome posvećeni.


Pozivam sve da udahnu duboko prije nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško narušiti ionako narušene odnose i pozivam sve da se, u što kraćem mogućem roku, posvete komunikacije i da slušaju one koji su dobre vjere i volje.


Nadam se da će se stvoriti pretpostavke da se posjet ovako kako je bilo planiran ili kako drugačije ostvari i nadam se da će odnosi Hrvatske i Srbije nakon ovog iskustva koje doista jest riskantno i opasno po ionako loše odnose, da se to može promijeniti i unaprijediti”, rekao je Pupovac.