NAJVEĆI PROBLEM KORONAKRIZE

Pupovac: “Namagarčeni smo i nasamareni od velikih svjetskih proizvođača cjepiva i politika koje stoje iza njih”

P. N.

Davor Kovačević

Davor Kovačević

Naš osnovni izvor problema je što nemamo cjepiva i ne znamo kad ćemo ga imati i što nismo donijeli adekvatne odluke kako ćemo riješiti problem spore dostave cijepljenja”, rekao je predsjednik SDSS-a.Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac gostovao je u Newsroomu televizije N1 gdje je govorio o cijepljenju preko reda i ostalim aktualnostima koje čekaju vladajuću koaliciju, a osvrnuo se i na preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovu ostavštinu.


U Hrvatskoj su se neke osobe cijepile protiv covida-19 preko reda, a ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da te osobe snose “moralnu odgovornost”.


“Naši” krokodili


“Ako bi to dobilo razmjere koji su takvi da ozbiljno i drastično ugrožavaju jednakost građana u zaštiti njihovog zdravlja i pravila koje je propisalo javno zdravstvo, sasvim sigurno da moralno prozivanje ne bi bilo dovoljno”, rekao je.
Govoreći o cijepljenju preko reda, Pupovac je istaknuo da je to “nešto što se ne smije događati”.


“Ako je riječ o 14 ljudi, to bi se moglo tretirati kao neka vrsta izuzetaka za koje bi morala postojati dobra opravdanja. Taj problem je s moralno-javnog stajališta sasvim sigurno ozbiljan, ali postoji jedan problem u pozadini koji mi kao mala nacija gubimo iz vide. To je da smo namagarčeni i nasamareni od velikih svjetskih proizvođača cjepiva i politika koje stoje iza njih”, poručio je Pupovac i dodao:


“Voda u kojoj naši krokodili pokušavaju imati prednost ispred većine drugih koji plivaju u toj vodi nije zagađena, zamućena samo zato što smo mi nemoralni ljudi. Ona je zagađena i zamućena još od početka 90-ih godina zbog toga što oni koji su odlučivali o našim sudbinama, kao što odlučuju danas, čine stvari koje nas dovode u situaciju da jedni druge žderemo. Naš osnovni izvor problema je što nemamo cjepiva i ne znamo kad ćemo ga imati i što nismo donijeli adekvatne odluke kako ćemo riješiti problem spore dostave cijepljenja.”


Ostavština Milana Bandića


Milan Bandić je čovjek o kojem će se još mnogo razgovarati dok se dojmovi ne slegnu i dok ne dobije svoje mjesto u povijesti grada Zagreba i povijesti hrvatske politike”, kazao je Pupovac.


Pojam “političkih žetončića” zasigurno je dio njegove ostavštine.


“To je nešto što nije pozitivna ostavština gradonačelnika Bandića, taj izraz i ta vrta prakse. Očekivao sam da će on imati drugačiji odnos o tome kako vladajuća većina treba funkcionirati i na koji način on treba sa svojom strankom participirati u tome. On se odlučio za drugi put, a taj drugi put nije doprinio porastu njegove reputacije nego da ona bude manja i tome da njegov udio u hrvatskoj politici ne bude koliki je bio. To je šteta, to nije bilo nešto što je trebalo biti u koaliciji, niti je trebalo gradonačelniku Bandiću”, rekao je Pupovac.