Prekipjelo im

Pulske odgojiteljice prosvjedovale zbog bijednih plaća: Hoće li nam strani radnici odgajati djecu?

Zoran Oljača

Foto Duško Marušić Čiči

Foto Duško Marušić Čiči

"Hoće li nam djecu sutra odgajati strani radnici, Nepalci i Filipinci? Tko će raditi?", pita Marina CvitićBezobrazni, a ne legalisti. To se valjda kod nas tako zove ako netko očekuje i traži poštivanje i provođenje zakona. U Hrvatskoj smo već čuli takve izjave, rekao je ispred Sindikata, Istra, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača na prosvjedu koji je zbog niskih plaća pulskih odgajateljica održan na Portarati.


Borba za radnike i dječicu


– Naši kolege ih doživljavaju u mnogim gradovima i općinama pa i blizu nas. Nadamo se da ih nećemo doživjeti i mi u Puli, gradu tolerancije, multikulturalnosti, prijatelju djece, rekao je prisutnima Kutlača.

Prema njemu, ako je netko prijatelj djece onda će učiniti sve da toj djeci bude bolje, da im djetinjstvo bude sretnije, da žive, odrastaju, obrazuju se i odgajaju u sretnim sredinama. Da rastu u zadovoljnom okruženju.


– Iako je plaća u predškolskom odgoju u Gradu Puli posljednje tri godine zaista rasla za 30 posto ona i dalje, u slučaju odgajatelja, zaostaje 40 posto za onima s kojima bi slijedom zakona trebala biti ista, za učiteljima u osnovnim školama ili 29 posto u slučaju spremačica, servirki, 20 posto referenta za obračun plaća.


Mogu nas uspoređivati s drugima ali zakon nalaže da nas se treba uspoređivati s osnovnim školama i samo to tražimo. Na to imamo pravo, kazao je Kutlača.– Ovo što se događa u posljednjih nekoliko mjeseci nije hir radnika zaposlenih u predškolskom odgoju. Ovo je borba za dostojanstvo radnika, za dostojanstvo struke. Ovo nije samo borba za radnike već i za dječicu koju odgajaju.


Za mališane kojima poklanjamo bezgraničnu ljubav, pažnju i odgoj. Odgajatelj ne može biti svatko. Ovo je poziv, a ne zanimanje, kazala je pulskim odgajteljima Marina Cvitić, predsjednica Sindikata, Istre, Kvarnera i Dalmacije.


Tko će odgajati djecu?


Ona se pita zbog čega je ova struka zapostavljena i smatra da to nije samo problem Pule, nego i Istre, cijele Hrvatske.– Naš se premijer hvali koliko se ulaže u nove vrtiće. Samo ove godine predviđeno je 45 milijuna eura. Za što? Za zidove, a mi pitamo premijera, gradonačelnike i načelnike koliko je sredstava osigurano za radnike koji će u tim vrtićima raditi.


U Hrvatskoj već sada nedostaje 5.000 odgajatelja pa se stručni radnici zamjenjuju nestručnim, pa dječji vrtići postaju čuvališta za djecu. Hoće li nam djecu sutra odgajati strani radnici, Nepalci i Filipinci? Tko će raditi?


Dragi roditelji, hoćete li to dozvoliti? Pozivamo vas da javno podržite radnike u vrtićima. Jučer u Vrsaru, danas u Puli, sutra u nekom drugom gradu u Istri ili Hrvatskoj, rekla je Cvitić i dodala da najnovije tumačenje Ministarstva obrazovanja i znanosti od 26. ožujka ove godine nedvosmisleno daje tumačenje kako plaće radnika u predškolskim ustanovama moraju biti najmanje u visini plaća zaposlenih u osnovnim školama.– Osnivači mogu dati samo veću plaću, ali ne i manju pa opet rijetke su općine i gradovi koji to primjenjuju. Načelnici i gradonačelnici nemaju sredstva za takve plaće koje se isplaćuju iz proračunskih sredstava te smatraju da je Vlada donijela nepravednu uredbu o kriterijima i uvjetima za sufinanciranje dječjih vrtića iz državnog proračuna.


I sada se premijer čudi jer se ni njegovi načelnici i gradonačelnici ne pridržavaju ni zakona ni mišljenja njegovog ministarstva. Mi mu poručujemo da je ovo samo početak vala štrajkova i prosvjeda koji će se proširiti ne samo Istrom, nego i Hrvatskom, rekla je Cvitić.Prosvjed na Portarati održan je nakon što Grad Pula i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije nisu uspjeli postići dogovor oko plaća u vrtićima, ni nakon petog kruga mirenja. Inače, u Puli ima oko 300 zaposlenih odgajatelja koji se brinu o brojci od otprilike 1.000 mališana.“Na naše koeficijente ne isplati se ni kladiti”


Neodrživu situaciju s plaćama u vrtićima djelatnice predškolskih ustanova rječito su iskazale i brojnim porukama na transparentima, na kojima je, između ostalog, pisalo: “Od moje plaće mi se plače, nemam ni za poštene gaće”, “Neće mladi u vrtiće! Zašto? Male plaće – velika odgovornost”, “Na naše koeficijente ne isplati se ni kladiti”, “Vrtić nije čuvalište” i druge.Bilo je tu i mališana koji su se pridružili s transparentima i podržali svoje tete u vrtićima.