Politički analitičar

Puhovski o Milanoviću: ‘Vidjela žaba da se konj potkiva. Ispada da je njegov mandat posvećen borbi protiv HDZ-a’

P. N.

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Nije Milanović sasvim izgubio kontrolu nad realnošću, zna on gdje što može reći, rekao jePolitički analitičar Žarko Puhovski danas je za N1 komentirao posljednja zbivanja na političkoj sceni. Osvrnuo se na izjavu predsjednika Zorana Milanovića da će se “boriti do kraja”.


“On hoće reći ja se borim za razliku od njih. Oni su briselske ulizice, ja sam energičniji. Čović je jučer rekao mi bismo bili uz HDZ, ali sada u Hrvatskom narodnom saboru nas je više, nismo sami pa moramo biti objektivni, a i cijenimo što radi gospodin Milanović. Stvar se očito u BiH sada zakuhala. Sad su otvorena tri pitanja. Prvo, je li to doista bitan problem Hrvatske? To je važan problem Hrvatske, ali siguran sam da nije među pet najvažnijih. To je jedan važan drugorazredni problem za Hrvatsku.


Drugo, tu ima čitav niz potpuno nejasnih stvari kada je riječ o tom izbornom zakonu. S jedne strane, hoće se jedna vrsta etničkih torova kao koncept izbora, a s druge strane, doista je tako da je na prošlim izborima u Sarajevu kandidat koji je izabran kao hrvatski dobio više glasova nego što ima Hrvata. Tu nešto očito ne štima.
Treće, očito je da se pojavljuje neka vrsta bošnjačke hobotnice, jer se pojavljuju i kao bošnjačka stranka, i kao naša stranka, i kao hrvatski kandidat itd. To dovodi do neugodne situacije u kojoj, međutim, iz inozemstva ima daleko više simpatija za bošnjačku stranu jer ju se smatra žrtvom rata”, rekao je.


Komentirao je i Milanovićevo pomirljivo pismo šefu NATO-a.


“Nije Milanović sasvim izgubio kontrolu nad realnošću, zna on gdje što može reći. On ovo više ima kao adut iz rukava protiv HDZ-a. Ispada da je njegov čitav mandat posvećen borbi protiv HDZ-a. Zato su ga i izabrali, ali izabran je da ih napada s lijeva, a ne s desna”, rekao je Puhovski, dodajući da mu se ne sviđa Milanovićev način na koji želi postići ono što Plenkovićeva Vlada nije uspjela svojim načinom.


“Doista izgleda tragikomično. Vidjela žaba da se konj potkiva pa je i ona dignula nogu. Sada se hoće ponašati kao Amerikanci, eventualno Turci. Ali Turska ima jednu jaku poziciju i ona će vjerojatno istrgovati svoje. Jedan argument Turske je veoma čist – kaže da žele ući u NATO i biti nam saveznik, a imaju popis oružja koji nam ne prodaju. Što god mislio o njemu, tu je Erdogan u pravu”, ustvrdio je.


Milanović će, nastavlja, morati kao predsjednik potpisati dokument, nakon što ga Sabor ratificira.


“Čak i neki ljudi iz SDP-a su rekli da će to podržati. Slažem se da je to flagrantna povreda obveza predsjednika i da to znači doista opoziv. Hoće li SDP biti staljinistički odan svom vođi pa blokirati tu odluku u parlamentu, treba vidjeti”, zaključio je Puhovski, piše N1.