Branitelji liječeni od PTSP-a

PTSP-ovci obrisali pod s Burilovićem: “Njegovo opravdanje je neprimjereno i obmanjujuće”

Hina

Luka Burilović Snimio Davor Kovačević

Luka Burilović Snimio Davor Kovačević

Takvo opravdanje otvara mogućnost za stvaranje lažne slike o tome da hrvatski branitelji imaju prednost za cijepljenje u odnosu na druge građane, kronične bolesnike i invalide, poručujuZajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a ocijenila je u petak neprimjerenim i potencijalno obmanjujućim pokušaj direktora HGK-a Luke Burilovića da svoje prekoredno cijepljenje protiv covida-19 opravda pozivanjem na status hrvatskog ratnog vojnog invalida.


“Takvo opravdanje otvara mogućnost za stvaranje lažne slike o tome da hrvatski branitelji imaju prednost za cijepljenje u odnosu na druge građane, kronične bolesnike i invalide.


Stoga smatramo važnim još jednom istaknuti da mnogi HRVI boluju i od mnogih drugih kroničnih oboljenja što ih svrstava u rizičnu skupinu, ali unatoč tome još uvijek strpljivo čekaju svoj red za cijepljenje, jednako kao i ostali građani”, navodi se u priopćenju Zajednice.
Apeliraju na građane, a pogotovo one koji obnašaju različite javne dužnosti te trebaju biti primjer ostalima, da imaju razumijevanja prema mnogim kroničnim bolesnicima kojima cjepivo može značiti život i poštuju definirane prioritete.


Branitelji liječeni od PTSP-a pritom podržavaju stajalište psihijatra Hermana Vukušića, koji je preko facebooka poručio kako je neprimjereno da javne osobe koriste svoj status da bi sebe i bližnje cijepili protiv covida-19 preko reda.


Vukušić, koji se trenutno i sam liječi od covida-19 i pripada u rizičnu skupinu zbog kronične leukemije, ističe u objavi da je do odlaska na liječenje cijelo vrijeme radio na Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb, vodio dnevnu bolnicu u kojoj su bili i mnogi pacijenti koji su preboljeli koronu, ali mu nikada nije palo na pamet tražiti da se cijepi preko reda.


U svom facebook statusu je napisao da su od postupaka Burilovića i rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa “ljigavija samo njihova objašnjenja”.


“Boras veli da se, eto, slučajno zatekao na Stomatološkom fakultetu kada se osoblje cjepilo, ostalo je par doza, pa ‘da se ne baci’. Po svojoj gluposti i amoralnosti jedino slično objašnjenje za ovakav nemoralni postupak javne osobe je ono ‘predsjednika’ Zorana Milanovića da je išao u čuveni klub u Slavonskoj ‘da se hrana ne baci'”.


Burilovića pak kritizira jer se u svojem opravdanju pozvao na status HRVI-ja.” Dragi moj predsjedniče HGK, s obzirom da ste javno iznijeli svoje dijagnoze, dopustite mi da Vam kao osoba koja se 30 godina bavi zdravljem hrvatskih branitelja kažem kako trenutno ima na tisuće HRVI-ja koji su prioritetniji za cijepljenje od Vas”, poručio mu je Vukušić.