Jalova obećanja

Prvog dana rujna u “Cvjetno” bi se trebali vratiti studenti. Što će biti s 400 stradalnika potresa, to još nitko ne zna

Vanja Vesić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Za smještaj se prijavilo više od 10.500 studenata, a useljavanje primljenih trebalo bi početi 1. rujna. Kamo će se smjestiti građani, zasad se ne znaZAGREB – Od oko 400 Zagrepčana privremeno smještenih mahom u Studentskom domu »Cvjetno naselje« zbog stradalih stanova i kuća u potresu, njih 250 nije ispunilo uvjete za natječaj za zamjenski smještaj, a gotovo 150 nije takav zahtjev ni dalo, potvrdili su medijima porazne podatke iz zagrebačkog Studentskog centra (SC).


Naime, za manje od mjesec dana, 1. rujna u domove se vraćaju studenti uoči početka nove akademske godine. Krajem prošlog mjeseca završio je natječaj za smještaj u domove na koji se prijavilo više od 10.500 studenata.


Beskrajni dan


Objava rezultata očekuju se sredinom kolovoza s planom da 1. rujna počne useljavanje. Kamo će se smjestiti građani čiji su stanovi i kuće stradali u potresu 22. ožujka, zasad nema odgovora, a ni SC nije dobio od države nikakav alternativni plan. Svečarsko zaprimanje zahtjeva pred kamerama u režiji tadašnjeg ministra državne imovine Marija Banožića uoči srpanjskih parlamentarnih izbora dobilo je svoju ironičnu pouku.
Studentski centar u Zagrebu na raspolaganju ima gotovo 7.000 kreveta, od toga u »Cvjetnom« 1.800 ležajeva, što je u startu manji kapacitet i za ukupan broj prijavljenih studenata na natječaj. Stradalnici u potresu trenutačno zauzimaju u svim smještajnim kapacitetima SC-a ukupno 490 kreveta. Aktualni Zakon o obnovi Zagreba koji je poslan u drugo čitanje u Sabor svoju konačnu verziju trebao bi dobiti tek u rujnu, a rješenje stambenih pitanja obitelji stradalih u potresu neće se realizirati netom po usvajanju zakonske regulative. Gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak usporedio je donošenje Zakona o obnovi Zagreba s filmom »Beskrajni dan«, smatrajući nedopustivim da građani četiri i pol mjeseca nakon potresa i dalje čekaju konkretna rješenja:


Minus u proračunu


– Ujutro se kao Zagrepčani probudimo i pomislimo da konačno netko nešto radi da nam omogući normalan i kvalitetan život, a onda na kraju dana kada zaspimo i opet se probudimo, situacija je potpuno ista, slikovit je bio Stojak na konferenciji za novinare izrazivši sumnju da će Zagreb, s obzirom na najavu porezne reforme, iduću jesen dočekati financijski »na nogama« i osigurati 20 posto sredstava za obnovu grada uz 60 posto financija države i 20 posto novca samih vlasnika nekretnina:


– Prema sadašnjem financijskom stanju gradskog proračuna i što se morao zadužiti da bi mogao normalno funkcionirati, Grad Zagreb te novce nema. Prema izvješću revizije, 2018. Zagreb je zabilježio 620 milijuna kuna minusa u proračunu. S ovom godinom, uvjeren je, doseći će milijardu kuna. Zajedno sa Zagrebačkim holdingom zadužen je za više od četiri milijarde kuna. Više od milijardu kuna su nenaplaćena potraživanja. To samo govori koliko je neodgovorno financijsko poslovanje Zagreba, naveo je Stojak zaključivši kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svojim prodikama pokazao golem prijezir prema sugrađanima.