Kontroverzna karijera

Protiv Milana Bandića bilo je podneseno više od 250 kaznenih prijava. Samo dvije afere dobile su sudski epilog

Hina

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bandić je u listopadu 2014., zajedno s nekolicinom najbližih suradnika, uhićen zbog sumnji za niz kaznenih djela na štetu gradaZagrebačka gradonačelnik Milan Bandić bio je opterećen mnogim aferama, od kojih su dvije dobile sudski epilog, iako je protiv njega bilo podneseno više od 250 kaznenih prijava.


Bandić je u listopadu 2014., zajedno s nekolicinom najbližih suradnika, uhićen zbog sumnji za niz kaznenih djela na štetu grada kojemu je bio na čelu – od nezakonitog pogodovanja i zapošljavanja, zbrinjavanja otpada, korištenje službenih automobila u privatne svrhe te krivotvorenje isprava u slučaju koji je kasnije postao poznat kao afera Agram.


Nakon jednomjesečnog pritvora, pušten je uz jamčevinu od 15 milijuna kuna. Nije smio dolaziti na posao, potpisivati akte niti komunicirati s gradskim djelatnicima. U pritvor je vraćen zbog utjecaja na svjedoke pa ponovno pušten nakon odluke Ustavnog suda.
Visoki upravni sud ukinuo je u veljači odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj Milan Bandić nije časno i neovisno obnašao dužnost jer je od odvjetničkog društva Hanžeković i partneri dobio 15 milijuna kuna kao jamstvo za izlazak iz istražnog zatvora, ali i primao donacije građana i nakon predsjedničkih izbora 2009.


Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada u aferi Agram Županijski sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene krajem listopada 2019. godine.


Suđenje u aferi Agram je još uvijek u tijeku, a na posljednjoj javnoj raspravi, održanoj u srijedu svjedočila je vještakinja za zbrinjavanje otpada koja je istaknula da su uvjeti navedeni u nejavnom pozivu prilagođavani mogućnostima i dozvolama koje su imale tvrtke iz CIOS grupe, Bandićeve suoptuženika Petra Pripuza.


Bandiću se na zagrebačkom Županijskom sudu sudilo i u aferi Štandovi u kojoj ga se teretilo za pogodovanje udruzi ”U ime obitelji”. U tom postupku je u listopadu 2018., zajedno sa suoptuženicima pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje i sport Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac nepravomoćno oslobođen optužbi, no ta presuda još uvijek nije postala pravomoćna jer Vrhovni sud još nije raspravljao o žalbama.


Bandić se na sudovima pojavljivao i kao svjedok u nekolicini od sudskih postupaka protiv njegovih najbližih suradnika u aferama Bundekfest, Čistoća, Krašograd, GUP, Nadstrešnice, Prljavi policajci, Pročistač, Suhi led, Struja, Vrtići, Cibona te izvlačenje novaca iz zagrebačkog Adventa.


U većina tih afera sudilo se zbog navodnih nezakonitosti s gradskim novcem ili nekretninama, a suđenja su još uvijek u tijeku ili se očekuje pravomoćna odluka Vrhovnog suda.