Kreće izjašnjavanje

Prosvjetari će na referendumu odbiti ponudu Vlade? ‘Ljudi su razočarani, ovo nije ono što su očekivali’

P. N.

Više prosvjetnih radnika s kojima smo razgovarali ističu kako su bijesni i kako će se izjasniti da ne prihvaćaju ponudu, koja se ne dotiče koeficijenata, već samo kolektivnih ugovoraHoće li Vladina ponuda prosvjetarima pasti na referendumu među učiteljima – sudeći prema prvim reakcijama samih učitelja, to bi se moglo vrlo lako dogoditi. Više prosvjetnih radnika s kojima smo razgovarali ističu kako su bijesni i kako će se izjasniti da ne prihvaćaju ponudu, koja se ne dotiče koeficijenata, već samo kolektivnih ugovora.


Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je u srijedu kako je za sindikate koeficijent važniji jer je stabilniji, no s druge strane Vlada je ponudila rast plaća koji je blizak visini onoga što bi dobili prosvjetni radnici da se poveća koeficijent za 6,11 posto.  


– Puno je važnije imati koeficijent nego dodatak jer je koeficijent stabilniji. Međutim, s druge strane, ovo je pet posto rasta plaća u jednoj godini, tri posto sada, jedan posto u lipnju i jedan posto u prosincu, a uredba treba stupiti na snagu i primijeniti se nakon izbora 2021. godine – rekao je. Na referendum, rekao je Ribić, idu svi članovi, jer dilemu koeficijent ili dodatak ne mogu razriješiti čelnici sindikata.
Jane Sclaunich, ravnateljica Prve riječke gimnazije u razgovoru za N1 potvrdila je da nastavnici nisu zadovoljni Vladinom ponudom.


– Ne bih mogla prejudicirati jer će tek glasati o ponudi, ali ovo preliminarno što vidim – nisu baš zadovoljni. Ono što su oni računali da im je taj raspon od 180 do 280 kuna neto na kraju, po ovoj ponudi. Razlika je velika između priče o dodatku i priče o koeficijentima. Dodatak se uvijek iznova pregovara, dok je koeficijent jedinstven za sve službe, a to je ono što se očekivalo – kazala je Jane Sclaunich i dodala da su nastavnici razočarani.


– Vidim po reakcijama da nisu zadovoljni, očekivali su puno više. Ja kao ravnateljica očekujem povratak u školu, ali vidim da nije dovoljno ispregovarano što su nastavnici htjeli i bojim se da možda neće najbolje završiti. Stojim iza njih, znam koliko rade i koliko se trude, i smatram da ovo nije u redu prema dignitetu struke, rekla je.


Izjašnjavanje počinje danas oko 11 sati i trajat će do sutra prijepodne.