Aktivistkinje im stale na put

Prosvjed protiv konzervativaca: ‘Marš iz moje maternice!’ Pogledajte video Jadrana Bobana

P. N.

foto: screenshot / video Jadran Boban

foto: screenshot / video Jadran Boban

Dok je kolona u organizaciji kršćanskih udruga marširala pjevajući budnice nacionalističke estradne ikone Marka Perkovića Thomsona, djevojke koje su prosvjedovale bile su odjevene u bijelu odjeću zamazanu crvenom bojom. Neke od njih u rukama su imale vješalice za odjeću, kojima su u vrijeme dok je pobačaj bio zabranjen ženama prekidali neželjenu trudnoću, često uz fatalne posljedice.Hodu za život koji su i ove godine porganizirale konzervativne kršćanske udruge koje se protiv pobačaju, odnosno pravu žena na izbore, i ove godine suprotstavile su se aktivistice koje vjeruju da je svako svoga tijela gospodar, odnosno da bi svaka žena morala moći birati želi li roditi dijete ili ne želi.


Osim u Zagrebu, aktivistice su protiv konzervativnih udruga prosvjedovale i u Zadru. U Zagrebu je zbog protivljenja maršu kršćanskih udruga uhićeno devetnaest osoba. U pitanju su uglavnom mlađe djevojke, ali među uhićenima ima i muškaraca. Oni su u jednom trenutku stali na put koloni, a kad ih je policija upozorila da je njihov protest “protupravan” te da će biti privedene, aktivistice su sjele na pod i čekale da ih policija unese u marice.


Dok je kolona u organizaciji kršćanskih udruga marširala pjevajući budnice nacionalističke estradne ikone Marka Perkovića Thomsona, djevojke koje su prosvjedovale bile su odjevene u bijelu odjeću zamazanu crvenom bojom. Neke od njih u rukama su imale vješalice za odjeću, kojima su u vrijeme dok je pobačaj bio zabranjen ženama prekidali neželjenu trudnoću, često uz fatalne posljedice.
U Zadru su pak prosvjednice stajale uz rutu kojom prolazi kolona kršćanskih udruga, držeći transparente s natpisima “Marš iz moje maternice”, odnosno “Zabrana pobačaja osuđuje žene na smrt”.


Prizore protesta u Zagrebu snimio je redatelj Jadran Boban, koji je kratki video o tome objavio na platformi Vimeo. 


POGLEDAJTE VIDEO