Pretučeni palicama

Prosvjed ispred hotela Porin: Tražitelji azila tvrde da im policija nije pomogla nakon prijave napada

Hina

Petar Glebov/PIXSELL

Petar Glebov/PIXSELL

U Ravnateljstvu policije kažu da incidenti u kojima su žrtve tražitelji azila nisu tolikog intenzitata kako to oni tvrde. Dodaju i da kontinuirano nadziru hotel za azilante kao i okolno područjeNa tvrdnje azilanata, u ponedjeljak na prosvjedu ispred zagrebačkog Centra za tražitelje azila “Porin”, da policija nije reagirala na nekoliko slučajeva nasilja prema njima Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je da poduzima sve mjere radi pronalaska napadača i da im je njihova sigurnost itekako važna.


Zagrebački policajci su u proteklom su razdoblju zaprimili manji broj prijava tražitelja azila, odnosno osoba koje borave u hotelu Porin. Konkretnije, radi se o tri događaja; jedno međusobno ozljeđivanje koje je adekvatno procesuirano podnošenjem kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu od 30. prosinca 2016. godine i dva događaja za koja se provode kriminalistička istraživanja.


U prvom događaju od 31. prosinca 2016. u 4,40 sati zaprimljena je dojava o tučnjavi u pothodniku kod stajališta autobusa u Paromlinskoj ulici, gdje su četvorica oštećenih tražitelja naveli su da su ih fizički napala trojica nepoznatih počinitelja koji su se nakon toga udaljili u nepoznatom  pravcu. Oštećeni nisu imali vidljivih ozljeda te su odbili ponuđenu liječničku pomoć, navodi MUP.
Drugi događaj dogodio se sat vremena kasnije oko 5,30 sati na autobusnoj stanici u Kauzlarićevom prilazu kojom prilikom je tražitelj azila naveo da su ga fizički napala trojica nepoznatih počinitelja. Zbog vidljivih ozljeda liječnička mu je pomoć pružena KBC-u Zagreb.


„U opisanim slučajevima poduzimaju se sve mjere i radnje kako bi se pronašli odgovorni počinitelji“, navodi MUP, u kojem kažu da prostor hotela i područje oko hotela kontinuirano osiguravaju policajci i policijske ophodnje, što govori da je policiji sigurnost tražitelja azila itekako važna.


„Za napomenuti  je da su tražitelji azila u Republici Hrvatskoj slobodni ljudi koji nemaju ograničenja u kretanju“, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama. 


Tražitelji azila u Hrvatskoj, kažu u MUP-u, uživaju sva prava koja im pripadaju temeljem Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, dok su zbog prosvjeda teren su upućeni dodatni policijski službenici koji će razgovarati s tražiteljima azila.


 


Skupina azilanata prosvjedovala je u ponedjeljak ispred zagrebačkog Centra za tražitelje azila “Porin” jer policija navodno nije reagirala na nekoliko incidenata, među kojima je i nasilje prema emigrantima proteklog vikenda kada su nepoznati napadači palicama ispred “Porina” napali nekoliko azilanata.


U Ravnateljstvu policije, pak, kažu da incidenti u kojima su žrtve tražitelji azila nisu tolikog intenzitata kako to oni tvrde. Dodaju i da kontinuirano nadziru hotel za azilante kao i okolno područje.


Zagrebačkoj policiji su, kako se doznaje, osobe iz “Porina” prijavile tri incidenta, a u jednom je došlo do međusobnog sukoba dvojice azilanata. Policija navodi da sve prijavljene slučajeve istražuju.


Prosvjedinici, s druge strane, tvrde da policija ne reagira kako bi trebala te da se osjećaju nesigurno.


“Ne osjećamo se sigurno. Došli smo u Europu zbog slobode. Ako smo slobodni, zašto nam ne daju da živimo slobodno? Napali su nas, policija nam nije pomogla”, kazali su tražitelji azila na prosvjedu za televiziju N1.


HRT javlja da se prosvjednici žale i na smještaj i hranu, kao i na nedostupnost liječnika.