"Festival slobode"

Prosvjed “antikovidaša”: Hasanbegović i Bujanec u prvim redovima. Više od deset tisuća prosvjednika! Nitko ne nosi masku, niti se pridržava drugih epidemioloških mjera

P. N., Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Prije samog okupljanja na centralnom zagrebačkom trgu, organizatori i pristalice ovog prosvjeda obilazili su gradske ulice, puštajući glazbu, za koju je bio zadužen - Tony Cetinski.U organizaciji građanske inicijative Prava i slobode, u Zagrebu je, na Trgu bana Jelačića, od 17.00 sati započeo prosvjed pod nazivom “Festival slobode”. Okupljeni prosvjednici istupaju, kako navode organizatori, “protiv ograničenja slobode kretanja i druženja, nametanja fizičke distance i uskraćivanja fizičkoga kontakta”.


Prije samog okupljanja na centralnom zagrebačkom trgu, organizatori i pristalice ovog prosvjeda obilazili su gradske ulice, puštajući glazbu, za koju je bio zadužen – Tony Cetinski. Prosvjednici su zastajali ispred staračkih domova i uzvikivali da koronavirus nije tako strašan da se ne bi družili i zabavljali.


Do sada je na Trg bana Jelačića stiglo nekoliko stotina prosvjednika, od kojih su neki nosili transparente s natpisima poput ovog: “Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima!” Na “Festival” je organiziran prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke te iz Istre.
Prosvjed ćemo uživo pratiti na našem portalu.


NOVO! 20.15 – Skup “antikoronaša” završio je nešto iza 20.00 sati, nakon čega su se prosvjednici mirno stali razilaziti.


NOVO! 19:40 – Govor je na prosvjedu održao i Robert Mateš, čovjek kojeg je šira javnost upoznala kad je kampirao ispred bolnice u Pakracu, jer mu nije bilo dozvoljeno da u bolnici boravi sa svojim djetetom, koje se tamo liječilo.  Od ponedjeljka će, rekao je, roditelji u Bolnici Pakrac moći biti sa svojom djecom 24 sata dnevno.


– Nitko neće dirati djecu! Pravda za našu djecu! Vlasti nije stalo, Berošu nije stalo do njih, čuvajmo svi zajedno našu djecu, rekao je Mateš.  Vladajućima pje poručio da je dosta, da prestanu kršiti zakon ui Ustav.


– Ali prije svega ponavljam, vladajući, ne dirajte našu djecu, rekao je Mateš.


NOVO! 19.10 – Govore su pred prosvjednicima održali Srećko Sladovljev, nekoć prvi čovjek Imunološkog zavoda te Ivan Pokupec. Sladovljev je rekao da maske ničemu ne služe, a dolazak vozila hitne pomoći na Trg bana Jelačića ocijenio je kao demonstraciju sile. Pokupec je pak rekao da vidi samo jedan virus na Trgu, a to je “virus ljubavi i slobode”.


– To je virus zaštite naše djece. Došao sam ovdje uvjeriti ljude da skinu maske sa svojih očiju. Zadnji put kad sam ovdje govorio moje dijete je ležalo na operacijskom stolu. Tu je i moja supruga. Svi imamo jedan cilj, da Hrvatska ostane slobodna, jer je ta sloboda je krvlju plaćena. Oni nas mjesecima uvjeravaju da je posao vlasti da zaštiti naše zdravlje, ali njihov posao je da zaštite naša prava, rekao je Pokupec.


Foto galerija: "Festival slobode": Prosvjed protiv mjera za suzbijanje epidemije u Zagrebu Foto: Davor Kovačević


NOVO! 17.50 Među okupljenim prosvjednicima našli su se i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i njegov prijatelj Velimir Bujanec. Skup je počeo intoniranjem Himne slobodi. U ime organizatora istupila je Anita Šupe, koja je ustvrdila: “Mjere Stožera nemaju niti zdravstvene niti ljudske podloge. Malu vatru gasili su poplavom. Ograničavali su nam slobodu disanja i kretanja, uskraćivali su nam i pravo na rad. Uskraćeno nam je pravo na pravovremenu medicinsku pomoć, čime je ugroženo zdravlje i život mnogima. Zatvorene su firme i tisuće su ostale bez posla. Roditeljima je zabranjeno boraviti sa svojom bolesnom djecom u bolnicama, a stariji su zatvoreni kao u kavezu u domovima. Zato vas pozivamo da zaboravimo ono što nas razdvaja i sjetimo onog što nas spaja – prava na slobodu izbora, prava na slobodu mišljenja i govora i prava na istinite informacije koje su nam uskraćene.”


NOVO! 17.35 Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUZMP) izrazila je u petak zgroženost zbog najave održavanja “Festivala slobode” jer smatra da se radi o prosvjedu protiv zdravlja pojedinca i cijelog društva koji se organizira pod sloganom slobode, što znači da se radi o obmani i demagogiji.


“U trenutku kad se svijet suočava s nikad većim brojem oboljelih i umrlih u pandemiji koronavirusa, kad se bolnički kapaciteti u Hrvatskoj ubrzano popunjavaju svakodnevnim prijemima novooboljelih, HUZMP je zgrožen najavom manifestacije tzv. “festivala slobode”, koja bi se trebala održati sutra na Trgu bana Josipa Jelačića”, poručili su iz HUZMP-a. Zapitali su se, također, o kojoj je slobodi riječi i tko će ju gajiti ako nema sveopće sigurnosti i zdravlja, tko će uživati slobode ako se omalovažavaju procesi i instituti medicinske znanosti, prevencije i liječenja?


NOVO! 17.33 – Uz turistički autobus i glazbu, okupljeni su razvili transparente s porukama poput “Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima”, “Covid je laž, nismo svi covidioti”, “Roditelji i djeca su nerazdvojni”, “Bolje grob nego rob”, “Slobodan život je naša moć”, “Normalno i točka” te “Vjerujemo snazi koju imamo”.