Porezna uprava

Prošli tjedan fiskaliziran osam posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019.

Hina

Ilustracija

Ilustracija

U razdoblju od 20. do 26. rujna u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 4,3 milijarde kunaU svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 30 posto u odnosu na terminski usporedivi lanjski tjedan, a za osam posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.


U razdoblju od 20. do 26. rujna u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 4,3 milijarde kuna, što je za 996,1 milijun kuna ili 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.


Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 19 posto, na 46,4 milijuna.
Za istovjetnih 19 posto porastao je i broj računa u najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije – trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, pri čemu im je vrijednost bila veća za 16 posto.


Prošli je tjedan u trgovini tako fiskalizirano 27,8 milijuna računa, čiji je ukupni iznos dosegnuo 2,7 milijardi kuna.


U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 11 posto više, njih 6,8 milijuna, a njihova vrijednost porasla je za 107 posto, na 646,5 milijuna kuna.


U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošloga tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano dva posto manje računa, ali im je vrijednost bila veća za osam posto.


Pritom je u trgovini prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine broj računa bio veći za dva posto, a njihova vrijednost za sedam posto.


U ugostiteljstvu i turizmu je, pak, prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 16 posto, no istodobno je za 12 posto porasla njihova vrijednost.


Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju od 20. do 26. rujna u odnosu na tjedan od 13. do 19. rujna ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno smanjenje broja računa za pet posto, a njihova iznosa za sedam posto.


Pritom je u trgovini broj računa smanjen za četiri posto, a njihov iznos za pet posto.


U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa je pak bio manji za devet posto, a njihova vrijednost za 17 posto.


Od 22. veljače do 26. rujna vrijednost računa veća 28,2 milijarde kuna


Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke od 22. veljače do 26. rujna ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 27. rujna 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa bio veći za 25 posto, a njihov iznos za 27 posto.


Tako je u svim djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 26. rujna ove godine fiskalizirano ukupno 1,4 milijarde računa, ukupnog iznosa 131,7 milijardi kuna, čime je vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća za 28,2 milijarde kuna.


Za 25 posto porastao je i broj izdanih računa u trgovini, na njih 859,9 milijuna, uz istovremeni skok njihove vrijednosti za 18 posto, na 85,6 milijardi kuna.


U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 194,2 milijuna računa, što je na godišnjoj razini skok za 16 posto, a njihova vrijednost je porasla za 76 posto, na 20,2 milijarde kuna.


Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za osam posto, dok je njihov iznos porastao za četiri posto.


U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 26. rujna 2021. godine u odnosu na 25. veljače do 29. rujna 2019. godine fiskalizirano je jedan posto manje računa, ali je njihova vrijednost porasla za šest posto.


Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu zabilježili su 30 posto manji broj računa i sedam posto manji iznos tih računa.