Željko Marušić

Prometni stručnjak misli da dopuštenu razinu alkohola treba sniziti na 0,2 promila: ‘Puno je, međutim, važnija jedna druga mjera’

Jagoda Marić

Što se tiče ugradnje Alcohol Interlock uređaja u vozila osoba koje su u više navrata sankcionirane zbog vožnje pod utjecajem alkohola, Marušić ističe da je to tehnički mogućeNa najavu da će Vlada istraživati, a onda možda i promijeniti graničnu vrijednost dopuštene količine alkohola u krvi ili ih možda poveća, prometni stručnjak Željko Marušić kaže da se nada kako se neće raditi o povećanju, ali da bi možda bilo dobro da se dopuštena razina alkohola u krvi spusti na 0,2 promila.


– 0,2 promila znači popiti jedno pivo ili jednu čašu vina, a sadašnjih 0,5 znači već dva piva ili dvije čaše vina, napominje Marušić. Što se tiče ugradnje Alcohol Interlock uređaja u vozila osoba koje su u više navrata sankcionirane zbog vožnje pod utjecajem alkohola, Marušić ističe da je to tehnički moguće. Na pitanje bi li taj sustav reagirao na situacije u kojima je vozač trijezan, ali su ostali putnici u automobilu pod utjecajem alkohola, Marušić odgovara da bi se moralo voditi računa da bude iznimno precizan, ali i da bilo koja intervencija u nečiji automobil, privatnu imovinu mora biti jasno zakonski određena.


– No, sve te mjere koje spominjete mogu se provesti i neće odmoći, ali jedino što će doista promijeniti stvari jest izvjesnost kazne. Ljudi moraju znati kolika je kazna za određeno ponašanje i moraju znati da će biti nemoguće izbjeći njezino plaćanje. Da bi kažnjavanje bilo izvjesno, nužan nam je bolji nadzor. Zato bi na sve prometnice trebalo postaviti videonadzor.
To bi povećalo sigurnost na cestama više nego ijedna druga mjera i to ne samo kad je promet u pitanju. To povećava opću sigurnost u zemlji, zaključuje Marušić.