Izgradnja koking postrojenja

Projekt od 4 milijarde kuna! Ćorić: Urinj će biti na razini najmodernijih europskih rafinerija

Marinko Glavan

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon potvrdio je kako se radi o najvećoj investiciji Ine u RHMinistar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u pratnji predsjednika Uprave Ine Sandora Fasimona i članice uprave Ine Barbare Dorić obišao je radove na izgradnji 4 milijarde kuna vrijednog postrojenja za obradu teških ostataka nafte u Rafineriji nafte Rijeka.


Izgradnja takozvanog koking postrojenja  započela je prošle godine, a radovi bi trebali potrajati do 2023. godine pri čemu će na izgradnji raditi i do 2000 izvođača.


Ministar Ćorić je rekao da je riječ o najvećem pojedinačnom ulaganju u industrijsko postrojenje u Hrvatskoj u posljednjih 30-ak godina kojim se stvaraju uvjeti za konkurentu, okolišno prihvatljivu i energetsko učinkovitu proizvodnju goriva na razini najmodernijih europskih rafinerija.
“Kapacitet proizvodnje visokokvalitetnog goriva u riječkoj rafinieriji bit će dostatan za pokrivanje svih potreba domaćeg tržišta, ali i za izvoz na okolna tržišta. Ova investicija pozicionirat će Inu još snažnije na regionalno tržište naftnih derivata”, rekao je Ćorić.


Foto galerija: Ina, Urinj: Gradilište koking postrojenja Foto: Marko Gracin


Predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon potvrdio je kako se radi o najvećoj investiciji Ine u RH.


– Nastavkom radova na ovom strateškom projektu i implementacijom programa Novi smjer pokazali smo veliku posvećenost održivom poslovanju u budućnosti i transformaciji našeg rafinerijskog sustava u profitabilnu djelatnost  – rekao je Fasimon


Do kraja ove godine planiran je početak izgradnje temelja i montaža koksnih komora i pratećih struktura, planiran je i početak izgradnje procesne peći, a očekuju se  i prve isporuke naručene opreme.