Duševne boli

Profesor prava mora šefu Ustavnog suda platiti 50 tisuća kuna jer je napisao da je plagirao doktorat

Hina

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

Temeljem pravomoćne presude Miličić o svom trošku iz prodaje mora povući i sve primjerke svoje knjige »Ćudoređe, deontologija znanstvenog rada – nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja« koju je izdao u proljeće 2016. Umirovljeni profesor prava Vjekoslav Miličić mora predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću platiti 50.000 kuna na ime duševnih boli koje mu je zadao tvrdeći u svojoj knjizi da je Šeparović plagirao svoj doktorski rad, piše u subotu Jutarnji list.


Tu presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu potvrdio je Županijski sud u Varaždinu, stalna služba u Koprivnici i ona je postala pravomoćna. Međutim, konačni iznos koji će Miličić platiti svom bivšem studentu Šeparoviću penje se na više od 50.000 kuna jer mu se obračunavaju zatezne kamate i trošak parničnog postupka od 10.333,75 kuna, navodi dnevnik.


Temeljem pravomoćne presude Miličić o svom trošku iz prodaje mora povući i sve primjerke svoje knjige »Ćudoređe, deontologija znanstvenog rada – nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja« koju je izdao u proljeće 2016. a u kojoj je Šeparovićev doktorat naveden kao jedan od eklatantnih primjera plagijata.
Zabrana knjige je, po mišljenju suda, nužna kako bi se Šeparoviću pružila pravna zaštita jer bi se u protivnom njezinim distribuiranjem i citiranjem nastavila vrijeđati njegova osobnost. U presudi se ističe kako se zabranom knjige štiti i ugled Ustavnog suda, ističe Jutarnji list.


Miličić je Šeparovića u svojoj knjizi spomenuo samo inicijalima, a nakon što je u rujnu 2016. Jutarnji list objavio tekst o Miličićevu otkriću, Šeparović je protiv svog bivšeg profesora podnio čak dvije privatne tužbe kaznenu, u kojoj ga tereti za klevetu i parničnu u kojoj traži nematerijalnu štetu zbog povrede osobnosti.


I dok je građanski sud nedavno donio pravomoćnu presudu, kazneni postupak još traje. Međutim, i u kaznenom je postupku Miličić nepravomoćno proglašen krivim za klevetu, na plaćanje 14.500 kuna globe i sudske troškove, a izgubi li pravomoćno, morat će u dvjema dnevnim novinama i najednom portalu platiti objavu presude.


Nakon Miličićeve žalbe na tu presudu, spis je delegiran Županijskom sudu u Puli, a pravomoćna presuda se čeka, donosi dnevnik.


Šeparović je za Jutarnji list izjavio da Miličića nije tužio zbog novca te da će dosuđeni iznos donirati za djecu s teškoćama.