SVE SU PRIZNALI

Privedena šestorka i utvrđen identitet autora sramotnog mrziteljskog transparenta, svi su jedva punoljetni

Hina

Foto: screenshot / Marko Gracin

Foto: screenshot / Marko Gracin

"Ovih šest osoba koje smo prijavili za ovo kazneno djelo su na fotografijama, oni ne poriču ovo kazneno djelo, priznali su, čak znamo i osobu koja je i napravila taj neprimjereni transparentZAGREB – Policija je podignula kaznenu prijavu protiv šest osoba osumnjičenih za javno poticanje na nasilje i mržnju, 11. lipnja u zagrebačkom naselju Kustošija, i predala ih pritvorskom nadzorniku, priopćilo je u subotu navečer Ministarstvo unutarnjih poslova.


Zagrebačka policija provela je kriminalističku istragu nad šest osoba koje se sumnjiči za izvješavanje transparenta kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.


Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu proveli su kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno šestoro hrvatskih državljana, među kojima su dvojica od  21 i 22 godine, a  četvorica su mlađi punoljetnici od 19 i 20 godina.


Tek punoljetni
Oni su osumnjičeni za kazneno djelo ‘javnog poticanja na nasilje i mržnju, naveli su iz zagrebačke PU.


Osumnjičena šestorica su se zajedno s više drugih, za sada nepoznatih osoba, 11. lipnja oko 21 sat okupili u Kustošijanskoj ulici, gdje je osumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent neprimjernog sadržaja, čiji ‘tekst poziva i potiče na netoleranciju, te širi i potiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj’, dodaje se u priopćenju.


Nakon toga su razvili navedeni transparent te uz zapaljene baklje i glasno, neprimjereno skandiranje, nastavili neprimjereno se ponašati, narušavajući javni red i mir, navodi policija.


“Takvo ponašanje izazvalo je negativne reakcije kod prisutnih građana koji su sporni događaj fotografirali i tako snimljene fotografije širili putem društvenih mreža i internetskih portala čime su postale dostupne široj javnosti.
Tim ponašanjem osumnjičenici i druge za sada nepoznate osobe počinili su kazneno djelo ‘Javno poticanje na nasilje i mržnju’, radi čega je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesena kaznena prijava”, ističe u priopćenju MUP.


U sklopu kriminalističke istrage osumnjičenih policija je pretražila njihove domove i druge prostorije kojima se koriste. Pri tom je  pronađena i privremeno oduzeta odjeća koju su navedene osobe imale za vrijeme nastanka sporne fotografije, a od osumnjičenih također su privremeno oduzeta njihova telekomunikacijska sredstva kojima su se koristili.


Sve osumnjičene osobe su po provedenom kriminalističkom istraživanju predane na daljnje nadležno postupanje pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, dok se kriminalističko istraživanje nastavlja s ciljem utvrđivanja identiteta i pronalaska preostalih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovog kaznenog djela, ističe u priopćenju MUP.


Rašić: Policija je odmah  krenula


Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić večeras je u RTL Dnevniku izjavio da je policija odmah po saznanju za nemili događaj u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom krenula u intenzivno kriminalističko istraživanje na sumnju u počinjenje kaznenog djela javno poticanje na nasilje i mržnju iz članka 325 Kaznenog zakona. Rekao je da su tijekom kriminalističkog istraživanja istraživali osam osoba, a za šest osoba je utvrđena utemeljena sumnja da su počinili navedeno kazneno djelo te su uz kaznenu prijavu dovedeni pritvorskom nadzorniku.


Naglasio je i da su završene i pretrage domova te da je pronađena odjeća, mobiteli.


Na pitanje je li policija pronašla sve osobe s fotografija, Rašić je odgovorio potvrdno.


“Jesmo sve. Ovih šest osoba koje smo prijavili za ovo kazneno djelo su na fotografijama. Oni su iskazivali tijekom kriminalističkog istraživanja, oni i ne poriču ovo kazneno djelo, oni su priznali. Čak znamo i osobu koja je i napravila taj neprimjereni transparent”, rekao je Rašić.


Istaknuo je da su dvije osobe punoljetne – 21. i 22. godine, a četiri osobe su mlađi punoljetnici, znači osobe koje su navršile 18 a nemaju 21. godinu.


Upitan je li policija tijekom kriminalističkog istraživanja doznala da postoje možda neke osobe koje nisu na fotografijama a da su na neki način povezane s tim osobama, Rašić je odgovorio da upravo zato nastavljaju s daljnjim kriminalističkim istraživanjem dok ne pronađu sve osobe koje su sudjelovale u tom nemilom događaju.


“Međutim, nemamo za sada saznanja da netko stoji iza toga događaja, osim samih njih koji su i priznali počinjenje djela”, rekao je Rašić.


Niz osuda


O tome kako ocijeniti je li nešto prekršaj ili kazneno djelo, Rašić kaže da su u ovom konkretnom događaju u Kustošijanskoj ulici od samog početka u suradnji s Državnim odvjetništvom zauzeli stav da se radi o kaznenom djelu iz članka 325.


“A razlika je vrlo jednostavna da ljudi shvate – znači o društvenoj opasnosti i društvene posljedice”, poručio je Rašić.


Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama u petak nalazi se nekoliko Dinamovih navijača koji drže natpis “J..at ćemo srpske žene i djecu”, uz slovo ‘U’.


Fotografiju je u petak na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće.


Premijer Andrej Plenković istoga dana osudio je taj čin, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u petak da će policija riješiti svaki slučaj pozivanja na nasilje i etničku netrpeljivost.


Također u javnosti je incident na Kustošiji izazvao niz osuda.