NARANČASTA ZONA

Primorci za vikend pohrlili u Istru, tamošnji ugostitelji oprezni: “Nemojmo jedni drugima napraviti zlo”

Alenka Juričić Bukarica

Photo: Srecko Miljevic/PIXSELL

Photo: Srecko Miljevic/PIXSELL

Svi želimo odraditi sezonu najbolje što možemo. Stoga, apeliramo na naše goste, među njima i one iz PGŽ-a, da doista poštuju sve epidemiološke mjere da si jedni drugima ne napravimo zlo, upozorio je predsjednik istarskog Ceha ugostitelja Stanislav Briškoski



RIJEKA – Prvi vikend koji je Primorsko-goranska županija provela u trećem lockdownu nije zaustavio Primorce doma. Naime, dok su u PGŽ-u ugostiteljski objekti zatvoreni, u Istri, koje i dalje u puno boljoj epidemiološkoj situaciji te je narančasta, ugostiteljski objekti i dalje rade. Naravno samo terase, ali Istra je nadohvat ruke, samo preko Učke. Što su mnogi izgleda iskoristili za odlazak na vikend. Isto tako, i Zagrepčani su mahom ovog vikenda zaobilazili drugu najgoru regiju u Europi po incidenciji zaraženih i umjesto da se zaustavljaju na Kvarneru, produžavali na vikende dalje do Istre. Iako su mnogi Riječani i prije lockdowna za vikende odlazili u susjednu županiju, sada kada su ugostiteljski objekti u PGŽ-u zatvoreni, očekivano je taj trend naglašeniji.


Je li se tijekom proteklog vikenda osjetilo povećanje dolazaka gostiju iz Rijeke i PGŽ-a, pitali smo jednog od doajena istarskog ugostiteljstva i hotelijerstva Tulija Ferneticha, vlasnika poznatog Boutique hotela San Rocco u Brtonigli.


Tržište ograničeno


– Vidio sam dosta Riječana, u subotu je bio dosta povećan broj ljudi po vinskim podrumima i jako puno ih je kružilo po Istri, koliko se moglo vidjeti. Očito je da ljudi više ne mogu biti zatvoreni i da je na dolaske imalo utjecaja to što je PGŽ u lockdownu. Mi smo konkretno vikendima dosta dobro radili i prije, tako smo nastavili i sada, a malo po malo se otvaraju i ovdje ostali smještajni i ugostiteljski objekti. Naravno, tržište je za sada ograničeno uglavnom na domaće turiste, ali pozitivno je to da su se domaći u ovoj koronakrizi silom prilika okrenuli onome što se nudi u Hrvatskoj i shvatili da za kvalitetan proizvod i uslugu ne moraju ići izvan granica naše zemlje, kazao nam je Fernetich.




U ovom vrhunskom boutique hotelu proteklog su vikenda imali tako nešto last-minute rezervacija gostiju iz Rijeke, a osjetio se i porast dolazaka gostiju iz Slovenije s obzirom na to da im je dopušten ulazak na 48 sati, umjesto na 12 sati koliko je bilo prije.


Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja Istre, kazao je da u Rovinju nije primijetio neki veliki porast dolazaka Riječana, ali da ih se očekuje.


– Da se nešto ekstremno povećao posao, nije, ali s obzirom na to da ljudi u PGŽ-u nemaju kamo, apsolutno su dobrodošli. I molimo ih da poštuju naše mjere i poštuju to da ih ugostitelji, primjerice, ne primaju u unutrašnjim prostorima, za što je zadnje vrijeme bilo dosta upita. Situacija je takva kakva jest i mi moramo zaštiti nas u našoj županiji tako da je poštovanje mjera prioritet kako bismo zajedno ušli kvalitetno u glavnu sezonu, kazao nam je Briškoski. Na pitanje postoji li strah među istarskim turističkim djelatnicima da će se loša epidemiološka situcija iz PGŽ-a »preliti« preko Učke, tim više što je Istra po brojkama zaraženih COVID-19 među najboljima u Hrvatskoj, a PGŽ, dakle, druga najgora regija u Europi, kazao je kako jednim dijelom postoji. Ali kako i dalje smaraju da je PGŽ disciplinirana županija.


Nužni isti uvjeti


– Postoji strah da velik broj susjeda dođe k nama, i taman pred sezonu, kada vi budete u dobroj sitaciji, da se nama ne dogodi da uđemo u crveno. Baš iz tog razloga ćemo se pokušati i dalje svi maksimalno držati epidemioloških mjera. No svi moramo biti svjesni, ako turizam ove godine podbaci, cijeli taj začarani krug djelatnosti koji se oko njega vrti, neće otići u crveno, nego u crno, upozorio je ovaj istarski ugostitelj. Podsjetio je kako se lani sve svelo na nekoliko neodgovornih ugostitelja u Dalmaciji, međutim na kraju su nastradali svi, jer je cijela zemlja završila na crvenim listama i izgubila ostatak sezone nakon 15. kolovoza. Svugdje će se, međutim, naći takvih.


– Mislim da bi se svako kao pojedinac trebao zapitati, zar ja kao pojedinac mogu svima uništiti sezonu? Možeš! To smo vidjeli i lani. To je moj apel, svatko kao pojedinac je odgovoran, upozorio je predsjednik istarskog Ceha ugostitelja. Podsjetio je kako je jedna od stvari na koje upozoravaju, a nije vezano samo za Istru, to da su čitavo vrijeme hotelijeri mogli svoje goste usluživati u svojim retoranima, i to i u unutarnjim prostorima. Ugostitelji to nisu mogli. Stoga uvjeti moraju biti za sve isti. Sada i u Istri prve veće dolaske čekaju za blagdan Duhova, kada bi na put trebao veći broj gostiju, prije svega njemačkih. Jer »duhove« su imali za Uskrs, slikovito je ilustrirao ovaj ugostitelj.


– Svi želimo odraditi sezonu najbolje što možemo. Stoga, apeliramo na naše goste, među njima i one iz PGŽ-a, da doista poštuju sve epidemiološke mjere da si jedni drugima ne napravimo zlo. Ja razumijem da je ljudima svega dosta, ali svi moramo biti oprezni i odgovorni. Tako da gosti moraju razumjeti zašto ih neki ugostitelj ne želi uslužiti u unutarnjem prostoru, već samo na terasi. Stoga, sve u svemu, apeliram na disciplinu i kolegijalnost kako bi svi zajedno »pozelenili« i kvalitetno zakoračili u glavnu sezonu, zaključio je Briškoski.


Bitan regionalni pristup za covid-zone

– Vrlo je važno da se čim više ljudi procijepi, jasno i turističkih djelatnika. Time šaljemo poruku Europi i svijetu da ostajemo turistička destinacija i da smo spremni. A ne da nas konkurencija pretekne. Držali smo se do sada jako dobro i ne bismo trebali sada pred konkurencijom pasti na koljena, već im pokazati da smo i dalje konkurentni, i to i daleko više nego oni misle. Ove godine se svi otvaraju, Španjolska je napravila svoje covid putovnice, cijepe se, imaju covid free zone. Vidimo da smo i mi krenuli s inicijativom za covid free otoke, a sad trebamo krenuti sa županijama. Taj regionalni pristup nam je iznimno bitan. Ne možemo svi biti crveni, neodgovornost se mora kazniti i ne smijemo svi zbog toga patiti, kazao je predsjednik Ceha ugostitelja Istre.