Znanstvenik o koronavirusu

Primorac prije booster doze preporuča provjeru stanične imunosti. U Hrvatskoj je to moguće samo u njegovoj klinici

Portal Novilist.hr

Foto iStock / arhiva NL

Foto iStock / arhiva NL

Prokomentirao je i tezu da je omikron možda spasitelj koji će dokinuti pandemijuDoktor Dragan Primorac kaže da prvi rezultati još nisi razjasnili omogućuje li omikron brže širenje zaraze.


“Najvažnija vijest kojoj svjedoče kolege iz Kalifornije, kažu da je više manje blaža klinička slika, a isto je bilo u Južnoafričkoj Republici. Uvijek je dobro držati jednu vrstu optimizma. Novavax je izjavio da ima jedno posebno cjepivo bazirano na proteinskom cjepivu. U siječnju kreću s tim cjepivom koje iznimno učinkovito djeluje na ovu varijantu. Puno je više razloga za optimizam nego negativne emocije”, rekao je Primorac za RTL Direkt.


Primorac kaže i da nema dovoljno podataka da cjepivo ne djeluje na ovaj soj. Prokomentirao je i tezu da je omikron možda spasitelj koji će dokinuti pandemiju.
“Ako govorimo o ovih 50 mutacija, da je njih 30 na šiljku, još nitko nije govorio o nečemu iznimno značajnom, mi imamo jedan protein koji ima iznimno važnu ulogu u zavaravanju organizma da prepozna virus i da nam neutralizira imunosni sustav. Nevjerojatan je podatak da postoji gubitak tog virusnog materijala i da on ne može proizvesti taj protein što je olakšalo stanici da uništi protein i da ga pohrani u stanično smeće. I to je jedna pozitivna vijest stara tek nekoliko sati”, dodao je Primorac.


Primorac misli da bi prije booster doze bilo pametno provjeriti staničnu imunost, a tu uslugu u Hrvatskoj nudi jedino njegova klinika.


“Imate vodeće časopise koji kažu da je razina protutijela uopće ne mogu pokazati snagu vaše stanične imunosti. U prvom kontaktu s virusom razvijate protutijela koja neutraliziraju virus i onemogućuju da ude u stanicu. Druga shema, kad pogledate taj virus, on mora biti proždran, pojeden od strane posebnih stanica, antigen-predočne stranice. One ga razmrve i prikažu tu stranu supstancu i mi stvorimo tu posebnu rekao bih grupaciju aktivnih stanica koje idu uz pomoć memorijskih pomoćnika i stvaraju memorijske stanice. Te memorijske stanice svaki put kada su u kontaktu s virusom će se aktivirati, proizvodit će interferon koji će zaustaviti replikaciju virusa, ili ako su to druge molekule, prirodno ubilački limfociti, moći će uništiti virus”, kazao je Primorac i dodao da se staničnu imunost ne može dobiti bez da smo cijepljeni ili smo preboljeli virus.


Voditeljica ga je upitala govori li sve to samo zato jer njegova klinika jedina nudi tu uslugu, kaže da to nije tako i da se takvi testovi koriste u nizu država u svijetu.


Kada će pandemija konačno završiti?


“Najlošije su prolazili znanstvenici koji predviđaju. Ako gledate 2003. tada je epidemija trajala dvije godine, ja sam pun optimizma za sljedeće ljeto, radimo jedan od znanstvenih događaja i dolaze nam gosti iz 40-ak država, Nobelovci i nitko nam nije otkazao. Ako oni vjeruju da će situacija biti bolja, onda nema sumnje”, zaključio je Primorac, piše RTL.