Nova terapija

Primorac: Pred trećom smo fazom kliničkih ispitivanja liječenja COVID-a matičnim stanicama

Ljerka Bratonja Martinović

Dragan Primorac / Foto Davor Kovačević

Dragan Primorac / Foto Davor Kovačević

Takva bi terapija, kazao je, ako se na vrijeme primijeni, mogla 80 posto pacijenata kojima prijeti citokinska oluja spasiti priključivanja na respirator. Treća faza ispitivanja provodit će se u Hrvatskoj i IzraeluU Hrvatskoj će uskoro početi treća faza kliničkih ispitivanja liječenja COVID-19 mezenhimalnim matičnim stanicama, metode kojom je u Hrvatskoj jednom oboljelom već spašen život, najavio je prof.dr. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice “Sv. Katarina” prilikom otvorenja nove bolničke zgrade u Zagrebu.


– Druga je faza kliničkog ispitivanja pri kraju i trebala bi biti gotova za 10-tak dana, a tijekom te faze primjenjene su stanice masnog tkiva, a ne koštane srži, te se pokazalo da one mogu biti i četiri do pet puta potentnije od onih koje smo primijenili kod pacijenta spašenog u Splitu, istaknuo je Primorac.


Takva bi terapija, kazao je, ako se na vrijeme primijeni, mogla 80 posto pacijenata kojima prijeti citokinska oluja spasiti priključivanja na respirator. Treća faza ispitivanja provodit će se u Hrvatskoj i Izraelu.
U novoj zgradi Specijalne bolnice “Sv. Katarina” koja je počela primati prve pacijente, a kompletnu će djelatnost iz Zaboka u Zagreb preseliti do kraja godine, na raspolaganju je najmodernija dijagnostička oprema, a na 4.000 četvornih metara pacijentima nudi dijagnostiku i liječenje na razini vodećih svjetskih institucija.


Ova je bolnica europski lider u primjeni integriranog koncepta personalizirane medicine u kliničkoj praksi poput farmakogenomike, liječenja oštećenja hrskavice matičnim stanicama iz masnog tkiva, a pacijentima nudi genetske testove s ciljem ranog otkrivanja ili sprečavanja nastanka karcinoma i analizu 294 gena povezana s nastankom iznenadne srčane smrti.


Ujedno je i službena bolnica Hrvatske nogometne reprezentacije i Hrvatskog olimpijskog odbora, u kojoj se godišnje liječi više od 40.000 pacijenata iz Hrvatske i inozemstva.


– HZZO danas pokriva oko 3,5 do četiri posto naših usluga. Apsurdno je da hrvatskim pacijentima osiguranje ne pokriva liječenje, a imamo pacijente iz Ujedinjenih Emirata kojima je pokriveno sve, istaknuo je Primorac i izrazio nadu da će zdravstvena reforma promijeniti takvu praksu.