Vjerni gosti

Pričali smo s vlasnikom češke turističke agencije: ‘Vjerujte mi, stiže udarni turistički val na Jadran. Evo kada’

Alenka Juričić Bukarica

Snimio Marko Gracin

Snimio Marko Gracin

Ovdje škole završavaju 30. lipnja i većina Čeha čeka praznike kako bi mogli s djecom na more. Prvi val, a vjerujte mi, bit će to udarni val, trebate očekivati 3. srpnja. Tada će ceste i kolone automobila na njima biti kao što je to bilo prije pandemije COVID-19, prognozira Davor KrtaličKako izgledaju ovogodišnje najave za sezonu s češkog tržišta, što gosti iz Češke traže, a i eventualno što zamjeraju po pitanju ponude, odnosno što se može popraviti, ispričao nam je Davor Krtalič – Dalmatinac, vlasnik Turističke agencije »Davor Krtalič – Dalmatinac«, inače Hrvat koji niz godina živi i radi u Češkoj.Sam će reći kako živi u gradu Liberecu, koji je smješten stotinjak kilometara sjeverno od Praga. Kao i mnogi drugi gosti, i Česi su željni sunca, a samim time i mora, reći će ovaj turistički djelatnik ukazujući na to kako su u gradu u kojemu živi od početka proljeća imali u svibnju tri sunčana dana.– I, evo, sad je tek nekoliko dana onako, sunčano, poluoblačno. To govorim zato što želim naglasiti koliko Česi čeznu za suncem i toplim krajevima, rekao je Krtalič na početku razgovora.


Srpanjski val


Koliko je Hrvatska prisutna u češkim medijima i što govore o našoj zemlji?
– Hrvatska je u češkim medijima prisutna, dosta se o Hrvatskoj piše, a kako se primiče sezona, to je sve više slučaj. Od prošle godine, naravno, naglasak je na bolesti COVID-19. No moram reći kako ove godine nema toliko lutanja u nekim informacijama, što je dobro jer je Hrvatska jasno navela način i uvjete ulaska u zemlju. To je vrlo dobra vijest. Češki portali su to prenijeli i svakom gostu je jasno što treba sa sobom imati da može putovati na more. Osim toga, u Hrvatsku dolaze češki novinari i na licu se mjesta uvjeravaju kakvi su uvjeti konkretno na putovanju, po mjestima, smještaju, restoranima, plažama i potom sve to ovdje prezentiraju. Mogu reći kako naglašavaju da se Hrvatska dobro pripremila za turističku sezonu.


Kakva je situacija s rezervacijama?


– Kako su obje zemlje imale tešku godinu, rezervacije su za ovu sezonu bile skoro nikakve. Sve se promijenilo kad su jasno predstavljeni uvjeti ulaska Čeha u Hrvatsku. Otada nema pitanja o COVID-19, sve se svodi na, rekao bih, redovnu komunikaciju, pa se tako navodi termin, broj osoba, destinacija i uvjeti rezervacije. Dakle, turisti su svjesni što trebaju imati, odnosno koje uvjete ispuniti da bi nesmetano stigli do svoje destinacije. Hrvatska ima veliku sreću, i da nitko ovdje ne objavi ni jednu reklamu, turisti će dolaziti na more. To je jednostavno tako. Turisti sa sjevera idu za suncem. Mogu reći da je doista počela euforija oko priprema za godišnji i putovanja. Inače, Česi za svoje građane otvaraju u Hrvatskoj dva nova konzulata kako bi im u sezoni bili na raspolaganju za rješavanje eventualnih problema.


Hrvatska po mom mišljenju nema visoke cijene - Davor Krtalič

Hrvatska po mom mišljenju nema visoke cijene – Davor Krtalič


Česi ne mogu spasiti domaći turizam


Mnoge će zemlje ove godine učiniti sve da svoje građane zadrže doma na odmoru, što je u neku ruku i razumljivo jer su svi jako pogođeni krizom i svi tek kreću s oporavkom. Kakva je po tom pitanju situacija u Češkoj? – Prošle sezone, a očekivati je da će tako biti i ove, neke su zemlje pokušale svoje građane ponukati na to da u svojoj zemlji provedu odmor. Neki su davali i određene beneficije. To se, vjerujem, može očekivati i ove godine. Inače, 1. lipnja je na portalu Novinky.cz izašao članak kako u Češku ne dolaze turisti, a da domaći gosti ne mogu spasiti domaći turizam jer putuju u druge zemlje. »Domaća klijentela neće spasiti češke hotele i restorane«, rekao je tako Václav Stárek, predsjednik Udruženja hotela i restorana Češke, za News. A o tome kolik je pad jasno govore podaci o potrošnji koje je iznio. Naime, u 2019. je potrošnja stranih posjetitelja u Češkoj dosegla 300 milijardi kruna. Lani je, međutim, zabilježen pad od 51 posto, pa je tako potrošnja dosegla tek 150 milijardi. Prema njegovim riječima, međutim, lani je pao i domaći turistički promet i to za 30 posto.

 


Kada se može očekivati prvi veći val čeških dolazaka?


– Hrvati se za sezonu trebaju još bolje pripremati, a moraju imati u vidu da ovdje škole završavaju 30. lipnja i da većina Čeha čeka praznike kako bi mogli s djecom na more. Prvi val, a vjerujte mi, bit će to udarni val, trebate očekivati 3. srpnja. Tada će ceste i kolone automobila na njima biti kao što je to bilo prije pandemije COVID-19.


Cijene nisu visoke


Dakle, očekujete bolju sezonu nego lani, sijedi oporavak?


– Osobno mogu reći da će ova sezona biti puno bolja od prošle iz razloga što dosad imam više rezervacija nego cijelu prošlu sezonu. Kad usporedim, u prošloj su sezoni rezervacije većinom bile za smještaj od Istre do Zadra, a ove se sezone turisti spuštaju na jug što je pozitivan pomak. Da će sezona biti dobra i da će veliki broj Čeha doći na more, potvrđuje i činjenica da je RegioJet osim Rijeke, gdje je prošle godine prometovao, uveo liniju i za Split, a po najavama prodaja karata je vrlo dobra.


Dobro, kakvi su komentari o hrvatskoj turističkoj ponudi, ima li kritika?


– Ovdje nisu zabranjeni komentari po portalima tako da iza svakog članka o Hrvatskoj i moru bude doista puno komentara. Ja ih čitam iz radoznalosti kao bih vidio kakvo mišljenje ima običan Čeh o Hrvatskoj. Mogu reći, podijeljeni su, jedni pišu pozitivno dok drugi pišu kritike. Žale se, primjerice, da je od 1995. Hrvatska znatno povisila cijene i da je sve skupo. Međutim, oni ne vide i ne pamte – naime, ja sam u Češku došao 2007. godine – to je da je u Češkoj 100 eura i tada i ove godine 2.500 čeških kruna, dok je, primjerice, kruh s 11 do 18 čeških kruna skočio na 25 do 40 kruna, a kava s 15 do 20 na 30 do 50 čeških kruna. Isto tako, žale se da Hrvati preferiraju bogate Nijemce, a da Čehe gledaju s visoka.


Je li Hrvatska po vašem mišljenju skupa destinacija?


– Hrvatska po mom mišljenju nema visoke cijene. Prošao sam cijelu Češku i Slovačku te spavanje po pansionima plaćao od 15 do 30 eura na noć. Iz sobe s pogledom na borove ako je pansion na periferiji ili na neboder ako je u gradu. Mogu se na kraju malo i našaliti da će i dalje će neki kukati i plakati da je u Hrvatskoj skupo, ali i dalje će po Biokovu u sandalama i bez vode hodati.