NEPRAVOMOĆNA ODLUKA

Pala presuda u aferi SMS: Franjo Varga dobio 3,5 godina, a Blaž Curić 2 godine zatvora

P. N., Hina

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Uskok tvrdi da je Varga od sredine 2017. do rujna 2018. izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, ali i vlasnik Agrokora Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupakaDanas je na osječkom Županijskom sudu objavljena nepravomoćna presuda u tzv. aferi SMS bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i njegovu navodnom pomagaču, bivšem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću. Proglašeni su krivima, javlja N1.


Varga je dobio 3,5 godine zatvorske kazne, a Curić dvije godine.


Ni Varga ni Curić nisu došli na izricanje presude, po zakonu nisu ni morali.
Uskok je zadovoljan nepravomoćnom osuđujućom presudom koja je u četvrtak izrečena Franji Vargi i Blažu Curiću u tzv. “aferi SMS”,  dok je obrana okrivljenih najavila žalbu na presudu.


Bivši policijski informatičar Franjo Varga u četvrtak je, na osječkom Županijskom sudu, nepravomoćno proglašen krivim za sprječavanje dokazivanja u tzv. “aferi SMS” te je osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegov pomagač, bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić, na dvije godine zatvora.


Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković izjavio je novinarima kako je tužiteljstvo zadovoljno osuđujućom presudom protiv dvojice okrivljenika, a o mogućoj žalbi na visinu kazne, odlučiti će se po primitku pismenog otpravka presude gdje se očekuje detaljnije obrazloženje olakotnih i otegotnih okolnosti za svakoga od njih.


Na upit novinara što se poduzima na otkrivanju osobe koja je Blažu Curiću dojavila da se protiv Franje Varge provodi kriminalističko istraživanje i tajno praćenje Mišković je odgovorio kako se i dalje traga za tom osobom, a izvidi su u tijeku.


“Vidjeli ste i tijekom ovoga postupka koliko je tu situacija koje je potrebno istražiti i naravno da Uskok, u suradnji s policijskim službenicima, nikada neće prestati tražiti osobu koja je Blažu Curiću dojavila da je Franjo Varga pod nadzorom”, poručio je Mišković.


Curićev odvjetnik Berislav Krnic rekao je novinarima kako je za obranu ovakva presuda “vrlo razočaravajuća” te da ne može prihvatiti razloge, koji su se mogli čuti na izricanju presude, jer su tijekom suđenja iznijeli okolnosti koje nisu ukazivale na ovakav ishod prvostupanjskog postupka.


Najavio je kako će obrana uložiti žalbu jer za to, kako tvrdi, “ima dosta razloga”, dodavši kako će biti zanimljivo vidjeti što će sud navesti u pisanom obrazloženju presude.


Uskok je Vargu teretio da je, od sredine 2017. do rujna 2018., izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik “Dinama” Zdravko Mamić i bivši vlasnik “Agrokora” Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka, zbog čega mu se sudilo za sprječavanje dokazivanja, a Curića da mu je pomogao jer mu je, u rujnu 2018, dojavio da je pod istragom.