Preostov odvjetnik: Grabar-Kitarović izvršila izravan utjecaj na rad Vrhovnog suda

Hina

snimio Igor Kralj / PIXSELL

snimio Igor Kralj / PIXSELLZAGREB – Odvjetnik Ognjena Preosta, Nenad Strukan priopćenjem je upozorio da je predsjednica Grabar-Kitarović u svojoj izjavi o njegovu klijentu povrijedila presumpciju nevinosti i namjerno izvršila izravan utjecaj na rad Vrhovnog suda RH koji tek mora odlučiti je li kriv Preost zbog kaznenog djela koje mu se stavlja na teret.


“Kolinda Grabar Kitarović u svojoj izjavi, protivno ustavnom načelu o presumpciji nevinosti, iznosi tvrdnju da je gospodin Ognjen Preost dio ‘korupcijske hobotnice’, kao i da je dio ‘jednog od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske’. Pri tome se poziva na nepravomoćnu presudu i ‘drugostupanjski postupak protiv Ognjena Preosta zbog pronevjere milijunskih iznosa u VSOA-i’,” naveo je večeras u dopisu medijima Preostov odvjetnik Nenad Strukan, demantirajući predsjedničinu izjavu iznesenu u sinoćnjem sučeljavanju predsjedničkih kandidata na HTV-u, kao i današnje pojašnjenje Grabar-Kitarović.


Strukan napominje i kako je riječ o kaznenom predmetu koji se vodi kod Županijskog suda u Zagrebu, koji je odlukom suda (na zahtjev USKOK-a) proglašen tajnim, iako se obrana optuženih tome protivila i zahtijevala da javnost vidi i čuje o čemu se u konkretnom predmetu radi.
U dopisu iz Odvjetničkog društva Strukan Delić Mandac, ističe se kako “iz sadržaja predsjedničine izjave jasno proizlazi da aktualna predsjednica ili ne zna ili ne poštuje pravni sustav RH, jer je ovakvom izjavom povrijedila presumpciju nevinosti, te je u javnost iznijela činjenice protivno zabrani zagrebačkog Županijskog suda”.


“Štoviše, ovakvom izjavom predsjednica je očigledno namjerno izvršila izravan utjecaj na rad Vrhovnog suda RH, koji tek mora odlučiti o tome je li Ognjen Preost kriv zbog kaznenog djela koje mu se stavlja na teret. Naime, predsjednica je jasno navela da je Ognjen Preost “dio korupcijske hobotnice” čime je najizravnije prejudicirala sudsku odluku. Bez obzira na trodiobu vlasti, koja izvršnoj vlasti zabranjuje utjecaje na odluke sudbene vlasti, treba naglasiti da nitko u ovoj državi ne smije sudovima sugerirati kakvu će odluku donijeti”, navodi odvjetnik Strukan.


Napominje i da je predsjednica Grabar-Kitarović u dosadašnjim javnim nastupima jasno naglašavala kako treba poštivati presumpciju nevinosti, kada se radilo o postupcima koji se vode protiv njoj bliskih osoba.


“Ova činjenica pokazuje da je Grabar-Kitarović namjerno prekršila ustavnu presumpciju nevinosti na štetu Preosta”, stoji u priopćenju.


Dodaje se i kako je naročito zanimljivo da je i prije početka ovog kaznenog postupka. također u vrijeme zadnjih predsjedničkih izbora, tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović, u jeku kampanje, nastupajući na HTV, najavio podizanje optužnice, odnosno početak upravo gore spomenutog kaznenog postupka, a danas aktualna predsjednica i kandidat na izborima, ponovnu u jeku kampanje kao borac protiv korupcije najavljuje drugostupanjski postupak, a između redaka i njegov rezultat.


Predsjednica Grabar-Kitarović je u srijedu, pojašnjavajući svoju izjavu sa sinoćnjeg sučeljavanja na HRT-u da se bori s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu, podsjetila da je i danas u tijeku drugostupanjski postupak protiv Darka Grdića i Ognjena Preosta, nekadašnjih djelatnika VSOA-e zbog, kako je navela, “nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji”. Dodala je da je Grdić umirovljen jedan dan prije podizanja optužnice, Preost samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage.


“Naravno da se borim s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Pa taj sam sustav naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske”, priopćila je Grabar-Kitarović.


Grdić i njegov tadašnji zamjenik Preost, protiv kojih je Uskok 2013. podignuo optužnicu zbog pronevjere u VSOA-i, početkom 2018. nepravomoćno su osuđeni na tri godine zatvora jer su oštetili državni proračun za 4,9 milijuna kuna. Pravomoćna odluka Vrhovnog suda još nije donesena.