Sindikati obrazovanja

Premijerovo obećanje nije impresioniralo sindikate: Odbijena Plenkovićeva ponuda. Štrajk u školama se nastavlja

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Prosvjetni sindikati, podsjeća Mihalinec, traže povećanje koeficijenata složenosti poslova učiteljima i nastavnicima za prosječno 6,11 posto, što se ne rješava povećanjem osnovice.ZAGREB – Sindikati obrazovanja nisu zadovoljni premijerovom ponudom o rastu osnovice plaća javnih i državnih službenika za 6,12 posto iduće godine, pa će se štrajk u školama nastaviti, poručio je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.


Nijedna premijerova rečenica danas ne rješava probleme zbog kojih su prosvjetari peti dan u štrajku, rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare nakon što je Andrej Plenković najavio je da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini za 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima,


Prosvjetni sindikati, podsjeća Mihalinec, traže povećanje koeficijenata složenosti poslova učiteljima i nastavnicima za prosječno 6,11 posto, što se ne rješava povećanjem osnovice.
Premijer je rekao da je Vlada spremna riješiti i pitanje koeficijenata, no tek nakon detaljne stručne analize koja će precizno utvrditi realnu složenost svih poslova.


Mihalinec također upozorava kako se prvi put dogodilo da neki premijer u Saboru nudi sindikatima povećanje osnovice, u potpunosti ignorirajući da se istovremeno vode pregovori sa sindikatima o tom pitanju.


Povećanjem osnovice za sve jednako ne rješava se zaostajanje koeficijenata u školstvu i još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi, ističe Mihalinec, a to je prosvjetnim sindikatima neprihvatljivo.