Plenković o medijima

Premijer se zbog prosvjeda novinara obrušio na Zovka: ‘Nitko nije spomenuo kako je problem počeo’

P. N.

Arhiva NL

Arhiva NL

Ovaj koji je organizirao prosvjed je i sam posezao za tužbama protiv novinara i ta dva elementa su vam bitna za kredibilitet ako ste vi nečega kolovođa", kazao je Andrej PlenkovićPremijer Andrej Plenković komentirao je danas subotnji novinarski prosvjed “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” i pritom oštro napao predsjednika HND-a Hrvoja Zovka.


– Drago mi je da ste me to pitali. Kako prvo, nisam čuo da je itko spomenuo kako je problem počeo. A počeo je tako da je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u, kazao je Plenković, da bi na novinarski upit “je li baš siguran da je to tako bilo” odgovorio – rekao sam skoro.


– Ovaj koji je organizirao prosvjed je i sam posezao za tužbama protiv novinara i ta dva elementa su vam bitna za kredibilitet ako ste vi nečega kolovođa”, kazao je Plenković, a prenosi N1.
Plenković kaže da ne vidi da u Hrvatskoj postoji problem slobode medija.


“Po pitanju slobode medija u Hrvatskoj, ja tu ne vidim problem, bilo da je riječ o nekoj dnevnoj novini, portalu, televiziji ili radiju, ne vidm da tu ima neka nevidljiva ruka”, kazao je Plenković.


Na novinarsku konstataciju da se to događa na nacionalnoj televiziji, odgovorio je: “Ne bih rekao da postoji taj problem, pogledajte koliko je u programu zastupljena opozicija.”


Premijer kaže da je pročitao zahtjeve novinara koji su, između ostalog, uručeni i Vladi.


“Ja sam ih jutros pročitao, tražit ću razgovor s ministricom kulture, vidjet ćemo ima li tu elemenata oko boljeg financiranja profitnih i neprofitnih medija, može li tu biti bolje”, kazao je Plenković i poručio da se on niti Vlada ne mogu miješati u slučajeve tužbi koje su podignute protiv novinara.


Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko prokomentirao je stav premijera Andreja Plenkovića o subotnjem prosvjedu novinara.


– Drago mi je da je spomenuo kako sam skoro nasrnuo na moju urednicu, iako nisam vidio da je bio s nama u prostoriji. A kad već izlazi s takvim informacijama mogao je u maniri dobrog političara čuti i drugu stranu. Neodgovorno se ponaša prema medijima, u tri godine nije našao vremena da se susretne s nama. Služi se niskim udarcima. Ja jesam tužio prije nekoliko godina opskurne portale jer kada vas netko proglasi agentom tajnih službi naravno da ćete tužiti, ali to stavljati u kontekst ovih tužbi političara protiv novinara, među njima i potpredsjednika Sabora, nema smisla, komentirao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u N1 Studiju uživo.