VELIKA POMOĆ

Premijer Plenković o planu Europske komisije za spas gospodarstva: “Za Hrvatsku predviđeno više od 10 milijardi eura”

Portal Novi list

Foto. D. JELINEK

Foto. D. JELINEK

Od tih sredstava 7,3 milijarde eura je bespovratnih sredstava, a 2,65 milijardi eura se odnosi na povoljne zajmove", kazao je Andrej PlenkovićZAGREB – Premijer Plenković kazao je na konferenciji za novinare u Vladi kako su posljedice koronavirusa na gospodarstvo bez presedana te da je Europska Komisija za oporavak gospodarstva naše zemlje predvidjela više od 10 milijardi eura, prenosi dnevnik.hr.


“Hrvatska u ovom kontekstu može vidjeti koliko je važno da smo članica EU. To da naše članstvo nije apstraktno svjedoči odluka EK.


Europska komisija predložila je instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura.
Od tih sredstava za Hrvatsku je predviđeno više od 10 milijardi eura. 7,3 milijarde eura je bespovratnih sredstava, 2,65 milijardi eura se odnosi na povoljne zajmove”, kazao je Plenković.


Napomenuo je kako je ovo od iznimnog značaja za Hrvatsku, te vjeruje kako će prijedlog EK biti prihvaćen.


“Ovo je ogromna potpora Hrvatskoj za što brži izlazak iz krize”, napomenuo je premijer i dodao kako se novac očekuje kroz četiri godine.


Kazao je kako će ta bespovratna sredstva djelovati blagotvorno. “Kad dobijete bespovratna sredstva onda je to zgodno. 7,3 milijarde eura bit će bespovratnih sredstava. Kada je riječ o dinamici, o njoj ćemo raspravljati na zasjedanju, na summitu. Odluke o tome bit će donesene do kraja godine, ali to je ogroman signal za Hrvatsku”, kazao je premijer.


“Ovo je ekstra novac i ovo je u planiranju idućih proračunskih novaca, dodatan novac. EK je procjenila koliko nam novca treba i pogodila je bit od posljedica koje smo imali. Sa ovakvim instrumentom, mi zadržavamo zaposlenost i idemo u onom smjeru u kojem smo viđeni. Ovo je dodatna poluga za brži ekonomski oporavak od koronavirusa. Dobro je biti u članstvu EU, za ove koji sumnjaju”, rekao je zaključno.