Peđa Grbin

Predsjednik SDP-a najavio: U Zagrebu ćemo okupiti centrističko-lijevu koaliciju da maknemo Bandića

Hina

Peđa Grbin / Foto Darko JELINEK

Peđa Grbin / Foto Darko JELINEK

Nije htio licitirati s imenima osoba koje su rekle da ih politički angažman ne zanima, poput Borisa Jokića, o kojemu mediji ovih dana spekuliraju...ZAGREB – Predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je izrazio uvjerenje da će se u Zagrebu okupiti koalicija od centra na lijevo i na izborima “maknuti Bandićevu koruptivnu hobotnicu”.


Nije se, međutim, htio izjašnjavati hoće li kandidat za zagrebačkog gradonačelnika biti Gordan Maras.


Nakon višesatne sjednice Predsjedništva SDP-a izvijestio je da su raspravljali o pripremama za lokalne izbore, ali i o aktualnoj političkoj situaciji.


Vlada se skriva iza odluka Stožera
“Mi u Predsjedništvu stava smo da Vlada ne vodi kovid-krizu na odgovarajući način. Vlada se skriva iza odluka Stožera koje su potpuno neprimjerene i neadekvatne situaciji. Odgovor Hrvatske na porast broja zaraženih praktički se sveo na zabranu točenja alkohola“, izjavio je Grbin novinarima.


Rekao je i da, usporedimo li situaciju u Hrvatskoj s Njemačkom ili Francuskom, vidimo da je broj zaraženih prema broju stanovnika veći nego u tim državama, a one su uvele daleko strože mjere nego što su u Hrvatskoj.


“Nitko pri zdravoj pameti ne može zagovarati lockdown, ali ako Vlada nastavi nedjelovati, lockdown bi se mogao pokazati kao ono u čemu ćemo silom prilika završiti”, smatra Grbin.


Rekao je i da od Vlade žele jasnu strategiju i jasne odgovore je li u Hrvatskoj na djelu švedski scenarij, ima li Hrvatska svoj scenarij i strategiju i, ako postoji, koja je. “Posebno poručujemo Vladi da se prestane skrivati iza Stožera i preuzme odgovornost koju je dobila od građana na izborima i da se ova kriza počne rješavati konkretnim odlukama Vlade i konkretnim zakonima koji će dati smjer suočavanja s kovid-krizom”, poručio je.


Kazao je da bi SDP, da je sada na vlasti, donio zakone koji bi definirali da Stožer nije taj koji donosi konkretne odluke, poput Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, nego bi Vlada preuzela odgovornost.


Usto, dodao je Grbin, da mjere moraju biti vezane uz porast broja zaraženih, odnosno, ako uvedemo mjeru, onda moramo imati i jasni pokazatelj što njome želimo postići i djeluju li mjere.


“Premijer danas bez ikakvih kriterija govori da postoje naznake da mjere daju učinak, a istodobno danas je dan s najviše zaraženih u Hrvatskoj od početka krize”, ustvrdio je.


Grbin je izvijestio i da je Željko Sabo iskoristio statutarnu mogućnost i svoje mandate u Predsjedništvu i na čelu Županijske organizacije Vukovarsko-srijemske stavio u mirovanje dok se protiv njega vodi kazneni postupak


Što se SDP-a tiče, donijeli smo zaključak da do 30. studenog općinska i gradska, a do 15. prosinca županijske organizacije obavijeste tajništvo stranke o svojim planovima i ciljevima za lokalne izbore.


Vjerujem da će stranke postići dogovor oko najboljeg kandidata


Organizacije su zadužene da odmah počnu s izborom kandidata za izvršne funkcije i predstavnička tijela, da se formiraju lokalni izborni stožeri te da se počnu koalicijski pregovori s potencijalnim partnerima za izbore, rekao je dodavši da su formirali i izborni stožer na čelu s Vilijem Bassaneseom, gradonačelnikom Umaga.


Upitan hoće li Gordan Maras biti kandidat za gradonačelnika Zagreba, Grbin je odgovorio da Predsjedništvo SDP-a nije ovlašteno za donošenje odluka o kandidatima za lokalne samouprave nego će tu odluku donijeti Gradska organizacija u Zagrebu.


Naravno da će Predsjedništvo s njima biti u komunikaciji i pomoći u koalicijskim pregovorima, ali krajnju odluku donijet će organizacija u Zagrebu, dodao je.


Što se koalicija na lokalnim izborima tiče, svaka će od organizacija procijeniti što je za nju na izborima najbolje, kazao je čelnik SDP-a.


“Kada je riječ o Zagrebu, ja sam za onakav način izlaska koji će jamčiti da se s čela Zagreba makne koruptivna hobotnica utjelovljena u Milanu Bandiću i vjerujem da će sve političke stranke, od centra do ljevice sjesti za stol i razgovarati o određenom vidu suradnje i zajedničkom nastupu koji će omogućiti da Zagreb napokon dobije vlast kakvu zaslužuje”, poručio je Grbin.


Nije htio licitirati s imenima osoba koje su rekle da ih politički angažman ne zanima, poput Borisa Jokića, o kojemu mediji ovih dana spekuliraju, dodavši da vjeruje da će stranke koje će nastupiti u koaliciji postići dogovor oko najboljeg kandidata.


Hoće li ta osoba biti iz SDP-a, nestranačka ili iz treće stranke, to je stvar koalicijskih dogovora, kazao je, najavivši da pregovori kreću uskoro. Na pitanje, može li to biti Maras, odgovorio je da ne želi nagađati o imenima niti SDP ima još definirano tko će biti kandidat za gradonačelnika.