Predsjednik Sabora izrazio sućut: U utorak komemoracija i posljednji ispraćaj komodora Ivice Tolića

Hina

snimio Hrvoje Jelavić / PIXSELL

snimio Hrvoje Jelavić / PIXSELL

"Ivicu ćemo pamtiti po njegovom požrtvovnom doprinosu u Domovinskom ratu kada je svoju ljubav prema domovini dokazao u njezinoj obrani na brojnim teškim bojištima te po njegovoj poslijeratnoj uspješnoj karijeri u Hrvatskoj ratnoj mornarici gdje je svoje znanje i iskustvo spremno prenosio mlađim naraštajima.ZAGREB – Komemoracija i posljednji ispraćaj komodora Ivice Tolića, koji je umro noćas, održat će se u utorak, 3. rujna, naveli su iz Ministarstva obrane RH.


Komemoracija će se održati u organizaciji Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja u Domu Hrvatske vojske „General-bojnik Ivo Jelić“ u Splitu u 11 sati, a posljednji ispraćaj na groblju župne crkve Svetog Roka u Vinjanima u 17 sati.


Komodor Ivica Tolić rođen je 1968. godine u Imotskom. Tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade, završetak rata dočekao je na mjestu načelnika stožera južnog bojišta, a vojnu karijeru je nastavio u Hrvatskoj ratnoj mornarici, najprije kao načelnik Stožera HRM-a, zatim kao zapovjednik Flote HRM-a. Odlikovan je najvišim vojnim odličjima.
Završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu, a magistrirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu.


Nakon umirovljenja 2008. godine u činu komodora, bio je angažiran u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada. Od 2016. godine bio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, u sazivu čiji je mandat završen prije nekoliko mjeseci. Umro je nakon teške bolesti, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.


Sućut predsjednika Sabora Jandrokovića obitelji Ivice Tolića


– Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u subotu brzojav sućuti obitelji komodora Ivice Tolić, donedavnog zastupnika u Europskom parlamentu u kojem ističe kako će se pamtiti njegov doprinos u Domovinskom ratu kao i njegov politički angažman za boljitak Hrvatske i promociju nacionalnih interesa.


“Ivicu ćemo pamtiti po njegovom požrtvovnom doprinosu u Domovinskom ratu kada je svoju ljubav prema domovini dokazao u njezinoj obrani na brojnim teškim bojištima te po njegovoj poslijeratnoj uspješnoj karijeri u Hrvatskoj ratnoj mornarici gdje je svoje znanje i iskustvo spremno prenosio mlađim naraštajima.


Pamtit ćemo i njegov politički angažman koji je uvijek bio za boljitak Hrvatske i promociju njezinih nacionalnih interesa”, naveo je Jandroković, izrazivši sućut u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno.


Sućut obitelji Tolić danas su izrazili hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.