Oglasio se Đuro Sessa

Predsjednik DIP-a o izbornoj šutnji: Ili je treba ukinuti ili uvesti sankcije

P. N.

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Foto Matija Habljak/PIXSELL

"Nama se u DIP-u čini da bi trebalo uvesti ili neka stroža pravila ili izbornu šutnju potpuno isključiti. Danas je nemoguće provesti u djelo. Mnoge zemlje nemaju izbornu šutnju koja se bazira na tome da treba biračima dati vrijeme da dobro promisle za koga će glasati", kazao je SessaDržavno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske održalo je konferenciju za medije na kojoj su izvijestili o rezultatima glasanja za izbor predsjednika Republike Hrvatske, javlja Index.


“Izbori su prošli vrlo mirno”, rekao je predsjednik DIP-a Đuro Sessa koji je kazao da su donijeli odluku o nepotpunim rezultatima jer će se na jednom mjestu izbori ponoviti 29. prosinca.


“U glasačkoj kutiji bilo je više listića nego što je registrirano birača koji su izašli na izbore. Što je tome razlog. Vjerojatno neki previd, što se obično dogodi, ali zakon je nemilosrdan. Ti rezultati neće utjecati na konačni rezultat jer je tamo 209 birača”, objasnio je Sessa.
Na izborima je bilo 3,719.532 registriranih birača, glasalo 1,903.853 ili 51,19 posto je glasalo.


“Najveći broj glasova je osvojio je Zoran Milanović, slijedi ga Kolinda Grabar-Kitarović, tatim Miroslav Škoro…”, nabrajao je Sessa.


“U drugi krug izbora idu Milanović i Grabar-Kitarović”, objavio je Sessa.


U inozemstvu je najviše glasova odnijela Kolinda Grabar Kitarović, drugi je bio Škoro, a treći Milanović.


Već smo objavili upute za 2. krug, poručio je Sessa.


Pokušao je objasniti i zašto bolnički pacijenti nisu mogli glasati.


“Izborna šutnja uopće nije poštovana”, rekao je Sessa. “Nama se u DIP-u čini da bi trebalo uvesti ili neka stroža pravila ili izbornu šutnju potpuno isključiti. Danas je nemoguće provesti u djelo. Mnoge zemlje nemaju izbornu šutnju koja se bazira na tome da treba biračima dati vrijeme da dobro promisle za koga će glasati”, kazao je Sessa.


 


 


Pobjednik prvog kruga je SDP-ov kandidat Zoran Milanović, dok je na drugom mjestu završila HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović. Miroslav Škoro završio je na trećem mjestu, a Mislav Kolakušić na četvrtom mjestu.