Debata u tijeku

PREDSJEDNIČKI IZBORI Veliko sučeljavanja kandidata na HRT-u, pratite uživo

Hina

Foto: HRT

Foto: HRT

Sučeljavanje je počelo kratkim predstavljanjem svakog kandidata, nakon čega je uslijedilo pitanje u korupciji.Jedino predizborno sučeljavanje svih jedanaestoro predsjedničkih kandidata održava se u utorak navečer u strogo zadanom formatu na Hrvatskoj radioteleviziji, pet dana prije predsjedničkih izbora. 


U sučeljavanju sudjeluju Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ), Zoran Milanović (SDP i 12 stranaka), Miroslav Škoro (nezavisni), Mislav Kolakušić (nezavisni), Ivan Pernar (SIP), Dejan Kovač (HSLS), Dalija Orešković (nezavisna), Dario Juričan (nezavisni), Nedjeljko Babić (Hrvatska stranka svih kajkavaca, štokavaca i čakavaca), Anto Đapić (DESNO) i Katarina Peović (Radnička fronta i Socijalistička radnička partija Hrvatske).


Prema predizbornim anketama, četiri najistaknutija kandidata su aktualna predsjednica Grabar-Kitarović, Milanović, Škoro i Kolakušić.
Grabar-Kitarović istaknula je kako je tijekom pet godina ostvarila ono što je obećala, podigla rejting Hrvatske, radila na pitanjima bitnima za narod, maknula Hrvatsku iz “regiona” u srednju Europu i Mediteran te nametnula pitanje demografije u Hrvatskoj i EU. “U Hrvatskoj po Ustavu vlast proizlazi i pripada narodu. Bila sam među ljudima, slušala vaše probleme i temeljem toga je nastao i moj program kojim tražim vaše povjerenje”, rekla je Grabar-Kitarović u uvodnom predstavljanju. 


“Ovi izbori su najvažniji u posljednjih 30 godina, gdje će građani odlučiti žele li da u potpunosti gospodarski i moralno propadnemo ili žele da krenemo u promjenu. Sve je na njima”, rekao je Kolakušić, dodavši da su ovi izbori test inteligencije hrvatskih građana. Prozvao je građane da su upravo oni krivi za odlazak mladih zbog vlasti koje su izabirali tijekom godina te ih pozvao da izađu na izbore i preuzmu odgovornost. 


“Natječem se u važnoj utakmici za predsjednika Republike zato što vjerujem da imam što ponuditi i zato što želim da zemlja bude sretnija, bolja, otvorenija, znatiželjnija, slobodnija”, rekao je ukratko Milanović, dodavši da ima veliko političko iskustvo i znanje te da politiku ne smatra sramotnim, već časnim poslom.


Škoro je izrazio žaljenje što sučeljavanja nije bilo i na Novoj TV i RTL-u te izrazio nadu da će se i Grabar-Kitarović ispričati jer je “ovo sučeljavanje na državnoj televiziji u njezinoj režiji i vidimo u kojem će smjeru ići”. Dodao je da je večeras trebao biti na koncertu “Želim život” te je građane pozvao da nazovu humanitarni broj. 


Predviđeno trajanje emisije je dva i pol sata.


Kandidati sučeljavaju programe, politička stajališta i svjetonazore. Iz HRT-a ističu kako emisija ima strogo zadani format – svi kandidati imaju jednako vrijeme za slanje svojih poruka biračima ili odgovarajući na pitanja ili iznoseći replike. 


Očekuje ih 10 istih pitanja; šest s područja ovlasti predsjednika i unutarnje politike, za koja kandidati imaju jednu minutu za odgovor, te četiri svjetonazorska pitanja, za koja će imati po pola minute.


Svaki kandidat ima pravo na ukupno pet replika koje može rasporediti prema vlastitom nahođenju, a svaka može trajati 30 sekundi, dok nema replika na repliku. Također, kandidati imaju pravo na uvodno predstavljanje te završnu riječ.