Predsjednički izbori 2020.

Predsjednički izbori su počeli: Otvorena tri biračka mjesta u Australiji, krenulo glasovanje

Hina

foto: Vedran Karuza

foto: Vedran Karuza

Dva sata nakon Australije otvorit će se biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokyu, u ponoć ono u veleposlanstvu u Pekingu, sat iza ponoći, u nedjelju u 1 sat u Jakarti, u Indoneziji.ZAGREB – Drugi krug izbora za hrvatskog predsjednika počeo je u Australiji, u kojoj se može glasovati na ukupno četiri biračka mjesta.


U 21 sat po hrvatskom vremenu otvorena su biračka mjesta u Canberri, Sydneyu i Melbournu, ono u Perthu otvara se u ponoć, potvrdila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin.


Izbori za hrvatskog predsjednika, osim u Hrvatskoj, održavaju se u još 47 država diljem svijeta, ukupno 3. 860.000 birača ima pravo odlučivati hoće li na čelu države idućih pet godina biti sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) ili bivši premijer Zoran Milanović (SDP).
Zbog vremenske razlike, glasovanje u nekim državama počinje u subotu navečer po hrvatskom vremenu.


Dva sata nakon Australije otvorit će se biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokyu, u ponoć ono u veleposlanstvu u Pekingu, sat iza ponoći, u nedjelju u 1 sat u Jakarti, u Indoneziji.


Posljednje će se, u nedjelju u 16 sati, otvoriti biralište u Los Angelesu, koje će se posljednje i zatvoriti, u ponedjeljak u 4 sata po našem vremenu.


Državno izborno povjerenstvo objavilo je popis biračkih mjesta u inozemstvu, s lokacijama i adresama, najviše ih je (44) u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj (17).


Uz Australiju, četiri biračka mjesta otvorit će se i u Sjedinjenim Državama, po tri u Italiji i Kanadi, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj, Turskoj, Poljskoj te u Afganistanu.


U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatska osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovati mogu i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.