Otvoreno 6.409 biračkih mjesta u zemlji

PREDSJEDNIČKI IZBORI Do 11:30 sati na izbore izašlo 18,87% birača, 3% više nego u prvom krugu

Hina

Foto Dubravka Petric/PIXSELL

Foto Dubravka Petric/PIXSELL

U Mostaru su jutros u 7 sati otvorena biračka mjesta za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj. Stotine građana čekalo je da se otvore biračka mjestaBirači danas odlučuju hoće li u idućih pet godina na čelu države biti Kolinda Grabar-Kitarović ili Zoran MIlanović. 


Hrvatski birači, njih nešto više od 3.860.000, danas izlazi na birališta i u drugom krugu izabrati novog predsjednika ili predsjednicu Republike. Izborna će mjesta će biti otvorena od sedam do 19 sati kada će nacionalne televizije objaviti prve rezultate izlaznih anketa, a u 19,45 druge.


Državno izborno povjerenstvo će pak prve stvarne rezultate drugog izbornog kruga početi objavljivati u 20 sati, a osvježavat će ih svakih pet minuta, umjesto svakih deset kao što je bio slučaj prije dva tjedna u prvom izbornom krugu.
Kao i u prvom krugu, birači će moći glasovati na ukupno 6. 533 biračkih mjesta – u Hrvatskoj ih je 6.409, u inozemstvu, odnosno u 47 država, 124, od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.


Istočna Australija prva je otvorila birališta za izbore, u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu, posljednji će to učiniti Los Angeles u u 16 sati po našem vremenu, javlja televizija N1.


Drugi krug sedmih predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u prvom izbornom krugu.


NOVO! 11:55 sati  DIP je objavio da je do 11:30 sati na izbore izašlo 18,87 posto birača, što znači da je glasovalo 3 posto više odnosno oko 120.000 ljudi više nego što ih je glasovalo u prvom krugu do 11:30 sati. 


Prije dva tjedna do 11:30 sati je glasovalo 15, 75 posto, odnosno 552. 000 birača.


No današnji odaziv je ipak za 3 posto manji nego što je zabilježen pred pet godina u vremenu do 11:30 sati. 


U Primorsko-goranskoj županiji danas do 11:30 sati zabilježen je odaziv od 19,85 posto.


Najveći odaziv zabilježen je u Varaždinskoj, Karlovačkoj i Krapinsko zagorskoj županiji, najslabiji u Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko– srijemskoj.


U BiH ovog je nedjeljnog prijepodneva glasovalo 3. 500 birača više nego u 1. izbornom krugu.


NOVO! 11:37 sati Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović glasala je u drugom krugu predsjedničkih izbora.


Foto Jurica Galoic/PIXSELL


Foto Jurica Galoic/PIXSELLNOVO! 10:57 sati Došlo je do incidenta prilikom glasanja predsjedndičkog kandidata Zorana Milanovića.


Naime, prilikom izlaska s biračkog mjesta, nepoznati muškarac počeo je galamiti i izvikivati uvrede predsjedničkom kandidatu. “Komunjaru za predsjednika, to vam svima služi na čast”, vikao je muškarac.


NOVO! 10:56 sati Predsjednički kandidat Zoran Milanović glasao je u drugom krugu u OŠ Petra Zrinskog u Krajiškoj ulici 9.


Foto Sanjin Strukic/PIXSELL


Foto Sanjin Strukic/PIXSELLNOVO! 9:43 sati U Puli je otvoreno pedesetak biračkih mjesta, a od istarskih političara prvi je svoju građansku dužnost ispunio pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić na svom se biralištu u mjesnom odboru Nova Veruda, odmah iza 8 sati, javlja Glas Istre.


Foto Davorin Visnjic/PIXSELL


Foto Davorin Visnjic/PIXSELLNOVO! 9:33 sati Premijer Andrej Plenković glasao je u drugom krugu predsjedničkih izbora na svom biračkom mjestu na Trgu Francuske republike 15.”Danas je drugi krug predsjedničkih izbora. Važno je za jačanje hrvatske demokracije da što veći broj naših sugrađana izađe na izbore i pokloni povjerenje kandidatu za koga vjeruju da Hrvatsku može voditi u pozitivnom smjeru. Ja sam to svoje pravo iskoristio”, kazao je Plenković.


NOVO! 9:22 sati Vugarni i neprimjereni grafit protiv oboje predsjedničkih kandidata osvanuo je na biračkom mjestu OŠ Mejaši u Splitu. U tijekuje je uklanjanje grafita, javlja televizija N1.


NOVO! 9:08 sati “Što se tiče Republike Hrvatske, prvi sati izbora protječu vrlo mirno. Ni na jednom biračkom mjestu nisu zabilježene veće gužve”, javila se reporterka televizije N1 Ivana Kopčić s biračkog mjesta u zagrebačkoj školi.


“Gužve, redova i čekanja nema. Svi građani s biračkim pravom u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini glasati mogu do 19 sati”, kazala je.


NOVO! 7:53 sati U Mostaru su jutros u 7 sati otvorena biračka mjesta za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj. Stotine građana čekalo je da se otvore biračka mjesta. 


Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini moći će glasati na ukupno 44 biračka mjesta i to u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.


Glasovanje u Mostaru / Foto Denis Kapetanovic/PIXSELL


Glasovanje u Mostaru / Foto Denis Kapetanovic/PIXSELLNOVO! 7:46 sati Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić glasao je već u 7 sati u drugom krugu predsjedničkih izbora u društvu supruge Vesne i psa Rudija.


NOVO! 7:19 sati Diljem Hrvatske otvorena su birališta za izbor predsjednika ili predsjednice Republike Hrvatske.


Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6.409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada je zabranjena svaka izborna promidžba.