New York

Predsjednica u Americi: Grabar-Kitarović na summitu UN-a o klimi, bilateralno s predsjednicima Latvije i Kosova

Hina

foto REUTERS/Florion Goga

foto REUTERS/Florion Goga

Na marginama sastanka na visokoj razini o zaštiti vjerskih sloboda predsjednica Grabar-Kitarović sastala se i s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, s kojim je razmijenila mišljenja o jačanju partnerstva dviju zemalja, dodaje se u pripoćenju.ZAGREB – Prvog dana boravka u New Yorku, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u ponedjeljak u sjedištu UN-a nazočila otvaranju summita UN-a o klimi, održala bilateralne sastanke s predsjednicima Latvije i Kosova te sudjelovala na sastanku na visokoj razini o zaštiti vjerskih sloboda u organizaciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavljeno je u ponedjeljak iz njezina ureda.


U razgovoru s predsjednikom Latvije Egilsom Levitsom predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose, spomenuvši Inicijativu triju mora koja otvara konkretne mogućnosti za suradnju u gospodarskim granama od strateškog interesa za obje zemlje.


Izrazila je zadovoljstvo kontinuiranim porastom broja latvijskih turista u Hrvatskoj, kao i podrškom Latvije za pristupanje Hrvatske Schengenu i eurozoni, kaže se u priopćenju.
Susrevši se s predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, Grabar-Kitarović je pozdravila uzajamne posjete na visokoj razini te istaknula potporu Hrvatske na kosovskom putu euroatlantskih integracija.


Sugovornici su razgovarali i o statusu hrvatske manjine u Janjevu i Letnici ali i poboljšanju gospodarske suradnje u područjima poput drvne industrije, vojne opreme, graditeljstvu, elektroničke industrije i energetike.


Na marginama sastanka na visokoj razini o zaštiti vjerskih sloboda predsjednica Grabar-Kitarović sastala se i s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, s kojim je razmijenila mišljenja o jačanju partnerstva dviju zemalja, dodaje se u pripoćenju.