Izvan protokola

Predsjednica: ‘Thompson je veliki domoljub, naravno da bih svratila na njegov koncert’

Hina

Foto Vedran Karuza, Pixsell

Foto Vedran Karuza, PixsellZAGREB  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da pozdravlja poreznu reformu, iako je njome do određene mjere razočarana.


Gostujući u emisiji „S predsjednicom izvan protokola”, Grabar-Kitarović rekla je da je očekivala još veće rasterećenje dohotka za sve kategorije čiji se dohodak moglo povećati „drugim mjerama”.


Za ministra financija Zdravka Marića koji je nedavno predstavio četvrti krug porezne reforme planirajući dodatno porezno rasterećenje za 3,75 milijardi kuna, predsjednica je rekla da ga iznimno cijeni, ali je ovog puta mogao malo bolje posložiti prioritete.
“Rekla bih da je možda mogao malo bolje posložiti prioritete ovoga puta. Zalažem se za smanjenje obveza poduzetnicima, a za povećanje dohotka radnicima”, poručila je Grabar Kitarović.


Predsjednica je također izrazila nezadovoljstvo što nedavnom rekonstrukcijom Vlade nije zahvaćeno Ministarstvo zdravstva.


Neću reći katastrofalno, ali…


“Odljev je zbog uvjeta rada, a ne zbog plaća, stanje u zdravstvu je, neću reći katastrofalno, ali je doista vrlo loše i u posljednje tri godine nije se učinilo gotovo ništa. Žao mi je da tijekom ove zadnje rekonstrukcije Vlade nije zahvaćeno i zdravstvo”, poručila je predsjednica.


Upitana hoće li onda podržati oporbeni zahtjev za izvanrednom saborskom sjednicom na kojoj bi se raspravljalo o odlasku ministra Milana Kujundžića kazala je da se u to ona neće miješati.


Objasnila je da je njena prvenstvena uloga stabilnost institucija. „Ovo je pitanje funkcioniranja zdravstva, mislim da tu trebamo dobrog menadžera koji može i ne mora biti liječnik te se treba ozbiljno zamisliti o prigovorima liječnika”, naglasila je Grabar Kitarović.


Upozorila je da bolnicama “nedostaje anesteziologa i lijekova, da stvari nisu dobro organizirane, i da je prekovremeni rad postao vrlo diskutabilan”.


Za posljednju rekonstrukciju Vlade rekla je da je njome zadovoljna i da ju je zagovarala, posebice kad je riječ o ministrima koji su se kompromitirali.


Upitana kad će službeno najaviti ulazak u predsjedničku utrku, Grabar Kitarović je ponovila da će to sigurno biti nakon proslave Dana pobjede i obilježavanja Oluje.


“O tome ćemo kada dođe vrijeme, hrvatski državljani me plaćaju da radim svoj posao i da obnašam svoju dužnost najbolje što mogu, a ne da ulazim u kampanju i rasprave s drugim protukandidatima u cilju vlastitog pozicioniranja”, kazala je predsjednica.


Za rejting Vlade i HDZ-a koji je prema anketama u padu već šest mjeseci predsjednica smatra da se to i na nju odrazilo jer, iako je nadstranačka osoba potječe iz te stanke.


Predsjednica smatra i kako su Hrvati “malo previše negativno raspoloženi, cinični i samokritični”, poručila je da se u budućnost mora krenuti s više samopouzdanja i optimizma.


Thompson je veliki domoljub


Predsjednica je rekla da bi željela otići na koncert Marka Perkovića Thompsona u Splitu, pozdravivši što je pjevač zatražio od publike da nosi isključivo obilježja pobjedničke hrvatske vojske s obzirom da je Domovinski rat u temeljima moderne Hrvatske.


„Mislim da bih svakako svratila na koncert, to nikada nisam krila i već sam bila na njegovim koncertima”, rekla je, dodavši da 4. kolovoza s Ministarstvom obrane organiziraju prijem u Kninu.


Za Thompsona predsjednica kaže da su već o svemu razgovarali te da je pjevač odlučno ustvrdio kako nikada nije pjevao pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara.


“On nikako ne želi nanositi štetu narodu niti Hrvatskoj, on je veliki domoljub, kako gledam na većinu njegovih pjesama. Naravno na početku rata je trebalo animirati ljude da krenu u borbu protiv zajedništva četničke kokarde i crvene zvijezde koju je nosila tadašnja JNA”, kazala je.


Zaključila je da su pjesme koje danas pjeva kritika hrvatskoga društva.


Za dvojezične ploče u Vukovaru, Grabar Kitarović kaže da ih treba postaviti kada se zaliječe sve rane koje su i danas vidljive na svakom koraku.


„Podržavam vukovarskog gradonačelnika Penavu jer svi smo mi ljudi. Ali s jedne strane njegov je posao iznimno težak jer pokušava osigurati pravdu za sve, a nismo se suočili sa zločinima koji su se dogodili od Borova Sela pa nadalje”, rekla je predsjednica.


Dodala je kako pravosuđe još uvijek čeka, a voljela bi da se pristupi rješavanju ratnih zločina.