Povratak jeseni

Pred nama je iznadprosječno topla nedjelja s temperaturama blizu 30, ali već sutra dolazi promjena

P. N.

Sasa Miljevic / PIXSELL

Sasa Miljevic / PIXSELL

Početak novoga tjedna na Jadranu nestabilan, ali i sunčaniji nego na kopnu. Glavnina pljuskova s grmljavinom u ponedjeljak vjerojatno na sjevernom dijelu, no ne mogu se isključiti ni drugdje



Pred nama je sunčana i iznadprosječno topla nedjelja. No u većem dijelu idućeg tjedna bit će promjenjivo, povremeno uz malo kiše, pa i u obliku pljuskova, koje će uglavnom u ponedjeljak mjestimice pratiti i grmljavina. Nakon juga i jugozapadnjaka zapuhat će sjeverni vjetar, na Jadranu sjeverozapadni i bura pa će temperatura postupno biti sve niža, primjerenija ranoj jeseni, piše u tjednoj prognozi HRT.


I nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći uz pretežno sunčano vrijeme. Ujutro uz rijeke može biti kratkotrajne magle, a temperatura će s 9 do 12 °C, porasti na ljetnih od 27 do 29 °C. Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj – pretežno sunčano, a u drugom dijelu dana stizat će sve više oblaka. Povremeno će puhati umjeren jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura iznad prosjeka od 26 do 28 °C. Oblaci će najprije stići na sjeverni Jadran i u gorje, pa će ih nakon sunčanog jutra popodne biti sve više, a prema kraju dana u Istri može biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. U noći će se proširiti i na ostatak područja. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, prema otvorenom moru i uz zapadnu obalu Istre jugo u jačanju. Dnevna temperatura uglavnom od 24 do 26 °C.


U Dalmaciji sunčano, prema kraju dana uz umjerenu naoblaku. Sredinom dana pojačat će jugozapadni vjetar, a na otvorenom moru jugo. More većinom malo valovito. Jutarnja temperatura od 17 do 20 °C, u unutrašnjosti niža, a dnevna od 26 do 28 °C. I na jugu Hrvatske će nedjelja proteći sunčano uz većinom malu naoblaku, popodne ponegdje i umjeren vjetar s mora. Zbog čega će ono biti većinom malo valovito. Jutarnja temperatura od 14 do 18 °C, a dnevna od 25 do 28 °C.




Idućih dana na kopnu nestabilno, povremeno s kišom, u ponedjeljak i grmljavinom. U utorak i srijedu kiša će uglavnom biti kratkotrajna, i neće posvuda padati. U ponedjeljak još uvijek razmjerno toplo, a zatim će zapuhati sjeverni vjetar, pa će se i temperatura postupno sniziti. Početak novoga tjedna na Jadranu nestabilan, ali i sunčaniji nego na kopnu.


Glavnina pljuskova s grmljavinom u ponedjeljak vjerojatno na sjevernom dijelu, no ne mogu se isključiti ni drugdje. Uz prolazno više oblaka pljuskovi su mogući i sljedećih dana, no bit će izolirani i kratkotrajni. Umjeren jugozapadni vjetar u ponedjeljak će okretati na sjeverozapadni i buru, koja će od utorka jačati. Temperatura zraka bez veće promjene.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.