pučka Pravobraniteljica

Lora Vidović: “ZDS treba zabraniti! Zamislite da u Njemačkoj pjesmu počnete sa ‘Sieg Heil’, pa tvrdite da se radi o umjetničkoj slobodi”

P. N.

Lora Vidović

Lora Vidović

Ja u potpunosti podržavam židovsku organizaciju u tome da se Kaznenim zakonom izričito zabrani korištenje svih simbola proizašlih iz ustaškog režima. To je u skladu s ustavnim vrijednostima Hrvatske i Europske unije kojoj pripadamo”, jasna je Vidović.Pučka pravobraniteljica Lora Vidović bila je gošća tjedna današnje emisije Točka na tjedan N1 Televizije. Hoće li se javiti za još jedan mandat pučke pravobraniteljice, što misli o zabrani ustaškog pozdrava ‘za dom spremni’ te kome najviše prijeti siromaštvo u Hrvatskoj neke su od tema.


Hoće li se Lora Vidović prijaviti za još jedan mandat pučke pravobraniteljice? “Neću, ne. Ostajem pri onome što sam najavila prije više od dvije godine. Osam godina je zaista dugačak mandat, nakon osam godina za mene osobno vrijeme za neke nove izazove, nova učenja… A mislim da je dobro za instituciju, jer je osam godina jedan od najdužih mandata ovakvih institucija u Europi i svijetu”, kazala je.


Građani se neprestano javljaju


Na pitanje je li se umorila od borbe odgovara: “Od borbe se nisam umorila. Za mene je vrijeme da krenem dalje. Borba s institucijama je teška, ali za mene inspirirajuća i ohrabrujuća, motivirajuća. Neovisne institucije postoje da bi na neki način nadzirale i ograničile tijela vlasti, njihovu moć. Zato je ta borba prirodna i nužna”, kazala je.
“Poanta cijelog našeg rada je onaj građanin koji se u donošenju odluka često ne vidi”, dodala je Vidović.


Zaključno se osvrnula i na ustaški pozdrav ‘za dom spremni’. “Mislim da očita odgovornost leži u pravnim prazninama. Da je jasno propisano što se smije, što ne smije, nesporazuma, nerazumijevanja, neujednačenih, pa i zlonamjernih tumačenja ne bi bilo. Ja u potpunosti podržavam židovsku organizaciju u tome da se Kaznenim zakonom izričito zabrani korištenje svih simbola proizašlih iz ustaškog režima. To je u skladu s ustavnim vrijednostima Hrvatske i Europske unije kojoj pripadamo”, jasna je Vidović.


Zabraniti ZDS!


Na pitanje smatra li da bi se trebala uvesti iznimka za pripadnike HOS-a kaže sljedeće: “Mene bi jako zanimalo što bi u tom slučaju rekao Ustavni sud s obzirom na do sada vrlo jasan stav da se radi o uzviku koji je posve suprotan temeljnim vrijednostima koji u svakom slučaju nije u skladu s Ustavom. Dakle, pokušajte u Njemačkoj ili Austriji započeti neku pjesmu sa ‘Sieg Heil’  i tvrditi da se radi o umjetničkim slobodama. Baš me zanima kako biste prošli”, kaže.


Na pitanje smatra li onda da bi izmjenama i dopunama Kaznenog zakona nedvosmisleno trebalo zabraniti pozdrav ZDS, odgovara: “Da”.