Opasni odlomljeni zid

Prava obnova Zagreba neće početi prije ljeta. Ova fotografija dojmljivo govori kako su se ljudi dotad prisiljeni snalaziti

P. N.

Foto Anastazija Darijević / Facebook stranica Zagreb te zove

Foto Anastazija Darijević / Facebook stranica Zagreb te zove

Stanari su odlomljeni zid privezali za ostatak zgrade kamionskim "gurtnama", kako bi spriječili dodatno urušavanje na krov nižeg susjednog objektaSamo 40 zahtjeva za obnovu zgrada oštećenih u zagrebačkom potresu do jučer je zaprimljeno u Ministarstvo graditeljstva, priznao je privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić.


Kako stvari stoje, nekoliko tisuća vlasnika stanova čiji su domovi potpuno ili privremeno neupotrebljivi za stanovanje muku muče s kompliciranom papirologijom. To bi mogao biti jedan od razloga zašto na adresu resornog ministarstva nije pristigao veći broj zahtjeva ni u proteklih mjesec i pol dana od osnivanja Fonda za obnovu Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Baš jučer navršilo se točno devet mjeseci od razornog potresa 22. ožujka koji je oštetio 22 tisuće zgrada, od kojih su više od šest tisuća dobile crvenu ili žutu oznaku kao potpuno neupotrebljive ili privremeno neupotrebljive za stanovanje.


Prvi elaborati trebali bi biti napravljeni tijekom siječnja i veljače, a radovi, kao što je ranije najavljeno, neće biti prije ljeta. No, dio vlasnika i suvlasnika zgrada već su samostalno pokrenuli radove.
Na Facebook stranici “Zagreb te zove” sinoć se pojavila zanimljiva fotografija, koju je snimila Anastazija Darijević – prikazuje jednu dosta maštovitu privremenu sanaciju u izvedbi samih suvlasnika. Oni su odlomljeni zid u Haulikovoj ulici privezali za ostatak zgrade kamionskim “gurtnama”, kako bi spriječili dodatno urušavanje na krov nižeg susjednog objekta.


Fotografija dovoljno govori sama za sebe, a još jednom podsjeća koliko je zapravo bio razoran potres prije devet mjeseci i koliko je nužno što hitnije krenuti u cjelovitu obnovu.