25. obljetnica

Poznati detalji proslave Oluje: Milanović i Gotovina govorit će u Kninu

Dražen Ciglenečki

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Prisutnima, a na platou Trga Ante Starčevića trebalo bi, zbog epidemioloških uvjeta, biti između 500 i 600 uzvanika, obratit će se i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan JandrokovićPredsjednik Zoran Milanović i umirovljeni general Ante Gotovina govorit će 5. kolovoza na proslavi 25. obljetnice na glavnom kninskom trgu. Prisutnima, a na platou Trga Ante Starčevića trebalo bi zbog epidemioloških uvjeta biti između 500 i 600 uzvanika, obratit će se i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali od njih se to i očekivalo.


Međutim, Gotovina je vrlo rijetko u javnosti, još manje govori, pa će taj njegov istup svakako izazvati velik interes. Milanović, pak, nema lijepa sjećanja na govore što ih je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kao premijer držao u Kninu, dva puta su ga iz publike zasuli zvižducima i pogrdnim povicima.


Stoga nije bilo izvjesno da će u ulozi predsjednika ove godine govoriti na središnjoj proslavi Oluje, ali odlučio je da neće to preskočiti kao, primjerice, konstituirajuću sjednicu Sabora. Večer ranije, 4. kolovoza na Kninskoj tvrđavi, predsjednik Republike priredit će primanje za hrvatske ratne zapovjednike, a nekima tom prilikom i podijeliti odličja i više činove.


Podizanje zastave
Gotovina će govoriti i na toj svečanosti. Doznajemo da su na jučerašnjem sastanku Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, pojedini predstavnici Vlade izražavali rezerve prema Milanovićevom prijemu, navodeći kao razlog epidemiološku situaciju.


Zbog koronavirusa 5. kolovoza neće biti tradicionalnog programa na tvrđavi, nego će se na njoj samo, uz televizijski prijenos, podići hrvatska zastava. No, u Uredu predsjednika nikako nemaju namjere odustati od prijema za ratne zapovjednike, koje je priređivala i Kolinda Grabar-Kitarović.


Zagreb 06.08.2014 NOVOSTI
-Knin,Dan pobjede,Milanoviæ
snimio Denis Lovroviæ


Neovisno o proslavi Oluje, Milanović je jučer na Pantovčaku ugostio izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora, udruge koja je otvoreno naklonjena HDZ-u. Tako je, doznajemo, Ljubo Ćesić Rojs rekao na tom sastanku da su »svi oni glasovali za Kolindu«. Osim Rojsa, u izaslanstvu HGZ-a bili su i njegov predsjednik Pavo Miljavac, Josip Lucić, Marinko Krešić, Mladen Kruljac, Krešimir Ćosić, Marko Lukić…


Što se, dakle, Knina tiče, sve je već uglavnom poznato, iako će se konačni službeni program objaviti tek idućeg tjedna, jer se prati rast novozaraženih osoba. Ali, jedan jako važan detalj, hoće li na proslavu 25. godišnjice oslobodilačke vojno-redarstvene operacije doći HDZ-ovi koalicijski partneri, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, još je zagonetka.


U SDSS-u još dvoje


Premijer Plenković odabrao je njih, a ne Domovinski pokret, za partnere u formiranju parlamentarne većine i samim tim je unaprijed bio spreman na sve kritike što ih zbog tog poteza i ovih dana doživljava iz redova desnice.


No, sigurno bi svejedno htio da se Milošević i Pupovac pojave u Kninu, čime bi mu barem malo olakšali političku poziciju. I predsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved su tijekom prethodna dva tjedna Miloševića i Pupovca i javno pozivali u Knin.


Nije to bilo u imperativnoj formi, ali bilo je jasno da bi im bilo drago da se njih dvojica odazovu. Milošević i Pupovac, međutim, još uvijek kalkuliraju.


– O tome još razgovaramo, izjavio je jučer Milošević. Inače, Slobodan Uzelac, SDSS-ov potpredsjednik u Sanaderovoj vladi, jedne je godine bio na obilježavanju Oluje u Kninu.


Pupovac nije nikad, a jučer je nastojao minorizirati ovu temu.


– Ovo sigurno nije najvažnije pitanje. Dogovorili smo se da o tome razgovaramo i već je to značajno, rekao je Pupovac u intervjuu za N1 televiziju.


više vijesti