Državni inspektorat

Povučeni fileti skuše zbog mogućih prirodnih kristala

Hina

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Povučen je proizvod ADRIATIC QUEEN, Skuša fileti u maslinovom ulju 105 g, bar koda 3850160110074, LOT broja L12/03/20 V4Državni inspektorat izvijestio je o povlačenju proizvoda, ADRIATIC QUEEN, Skuša fileti u maslinovom ulju 105 g, bar koda 3850160110074, LOT broja L12/03/20 V4, najbolje upotrijebiti do 12/03/2026, zbog mogućih prirodnih kristala nastalih tijekom proizvodnog procesa.


Naime, tijekom proizvodnog procesa određene prirodne komponente hrane previše se koncentriraju na određenom mjestu i precipitiraju iz otopine tvoreći kristale. Nastali kristali po svojem sastavu nisu opasni za zdravlje potrošača jer se prilikom konzumacije uredno probave. Opasnost postoji kad je kristal tako velik da zbog svojeg oblika i oštrih rubova tijekom žvakanja i gutanja može prouzročiti ozljede usne šupljine, posebice u djece i starijih osoba, ističe se u priopćenju objavljenom u srijedu.


Proizvođač je Sardina d.o.o. iz Postira, a obavijest se odnosi isključivo na proizvod s navedenim podatcima.
Proizvod nije u skladu s uredbama Europske unije o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.


Detaljniji podatci o povlačenju proizvoda dostupni su na društvenoj mreži tvrtke Sardina.