Zagreb, imamo problem

Povratak u prošlost: Pao školski web sustav u cijeloj zemlji, 1200 hrvatskih škola u informatičkoj blokadi

Ingrid Šestan Kučić

Povratak na oglasne ploče, Foto: M. GRACIN

Povratak na oglasne ploče, Foto: M. GRACIN

Morat ćemo staviti oglas na ulaz u školu, kao u dobra stara vremena, kako bismo roditeljima prenijeli sve potrebne informacije, kaže ravnatelj OŠ Srdoči Ivan Vukić.



RIJEKA – U eri e-Škola i najavljene velike digitalizacije školskog sustava, hrvatske škole su se vratile stoljeće unatrag i zbog kolektivnog »pada« školskih web stranica ovog su tjedna s roditeljima počele komunicirati putem oglasnih ploča i lijepljenjem obavijesti u okolici škole.


Informacije o tome kada dijete treba doći u školu, koja je smjena, u koliko sati je svečanost za prvašiće, kada će se dijeliti udžbenici i slično, od početka tjedna ne nalaze se na web stranicama škola, jer one ne rade.


Tako su škole uobičajenu praksu informiranja roditelja putem interneta zamijenile lijepljenjem papirnatih obavijesti, a dok se bave printanjem informacija, velik dio vremena djelatnici škola provode na telefonima pokušavajući saznati od CARNET-a što se događa te istovremeno odgovarajući i na telefonske upite roditelja, njih nekoliko stotina tisuća.




I tako od početka tjedna, a do kada će kolaps informatičkog školskog sustava trajati i posljedični nered koji je u školama zavladao, ne zna se.


Od CARNET-a, kažu ravnatelji, nisu saznali gotovo ništa osim umirujućih tonova kako će se problem brzo riješiti, a ono što su iz te mreže koja opslužuje 1.200 hrvatskih škola odgovorili na naš upit, tek je šturi odgovor da je zbog pojačanog broja pristupa korisnika web stranicama škola došlo do određenih poteškoća te da intenzivno rade na njihovom otklanjanju.


Sličan odgovor stigao je i iz Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojem ističu da su odmah po saznanju žurno kontaktirali CARNET koji radi na uklanjanju nastalih poteškoća.


Međutim, teško je povjerovati da je informatički sustav krahirao zbog pojačanog pristupa korisnika web stranicama, jer tih korisnika nije više nego prijašnjih godina, već naprotiv manje ih je s obzirom da broj učenika u Hrvatskoj iz godine u godinu pada. To da pojačan ulaz na web stranice škole nije baš smislen odgovor, slažu se i ravnatelji koji ne vide razlog zbog kojeg bi roditelji ove godine više posjećivali web od prijašnjih godina. Kako bi informacija došla do roditelja u riječkoj najvećoj osnovnoj školi, OŠ Srdoči, ravnatelj Ivan Vukić kaže da će se škola prisilno vratiti u neka bivša vremena.


Nedostupne školske stranice


Nedostupne školske stranice



– Morat ćemo staviti oglas na ulazu u školu, kao u dobra stara vremena kako bismo roditelje obavijestili o svim potrebnim informacijama. Problem nam je i zapošljavanje, jer svi natječaji za zapošljavanje nastavnika moraju biti objavljeni na web stranici škole, a to sad nismo u mogućnosti napraviti, kaže Vukić.


*opširnije u tiskanom izdanju Novog lista