Odluka

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo danas HDZ-ovog Franju Lucića i otvorilo postupak protiv Marića

Hina

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv HDZ-ovoga saborskog zastupnika i bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića zbog povrede načela nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javne dužnostiPovjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je s 8000 kuna kaznilo saborskog zastupnika Franju Lucića (HDZ) jer u imovinsku karticu nije unio podatak da njegova supruga ima porezni dug, a pokrenulo je postupak protiv bivšeg ministra Gorana Marića.


Podsjećajući kako je to povjerenstvo već kaznilo Lucića jer u svojim imovinskim karticama nije prijavio svoju poreznu obvezu, izvjestiteljica u tom slučaju Aleksandra Jozić-Ileković je rekla da je Lucić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. On je propustio u danom roku priložiti dokaze potrebne za usklađivanje prijavljene imovine u tri izvješća o imovinskom stanju – iz 4. studenoga 2013. te 19. siječnja i 21. studenoga 2016. godine.


Lucić će kaznu od 8000 kuna morati platiti u četiri rate.
Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv HDZ-ovoga saborskog zastupnika i bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića zbog povrede načela nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javne dužnosti.


Radi se o prodaji vile u Grškovićevoj ulici 13 u Zagrebu (kojom se za svoj ured koristio bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić) trgovačkom društvu »Sjajna svjetlost« poduzetnika Zvonka Šarića.


Izvjestiteljica u tom slučaju Tatijana Vučetić je rekla da su Marić i Šarić prijatelji više od 30 godina, a iz podataka zemljišno-knjižnih odsjeka vidljivo je i da su Marić i njegova supruga stjecali nekretnine od Šarića i trgovačkog društva u njegovu vlasništvu.


Iz toga se može zaključiti da je Marić sa Šarićem u odnosu osobne i poslovne povezanosti.


Vučetić je rekla i da je Marić prilikom prodaje nekretnine u Grškovićevoj ulici trgovačkom društvu u Šarićevu vlasništvu – koje je dalo najpovoljniju ponudu na javnom pozivu za kupnju nekretnine – trebao biti svjestan osobne i poslovne povezanosti te se tom prilikom trebao izuzeti iz potpisivanja te odluke.


Time je Marić, objasnila je, doveo u pitanje vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana u nepristranost u obnašanju javne dužnosti.


Zbog povrede načela nepristranosti, to je povjerenstvo pokrenulo postupak i protiv bivše načelnice općine Lovreča Anite Nosić jer je kao načelnica te općine sudjelovala u postupku sklapanja pravnih poslova potpisujući ugovore s građevinskom tvrtkom »Katić Bau« u vlasništvu njezina ujaka Nikice Katića.