Tomislav Tomašević

Povjerenstvo kaznilo zagrebačkog gradonačelnika s tri tisuće kuna, evo zašto

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Prema njegovoj preporuci u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak imenovan je Tomislav Lauc koji je donirao njegovu kampanjuPovjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je u četvrtak zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića s 3000 kuna jer je prema njegovoj preporuci u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak imenovan Tomislav Lauc koji je donirao njegovu kampanju.


Većinom glasova, Povjerenstvo je utvrdilo da je Tomašević povrijedio posebna prava obveznika, propisana člankom sedam Zakona o sprječavanju sukoba interesa tako što je zloupotrijebio prava iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Statuta dječje bolnice Srebrnjak.


Preporuku o imenovanju novih članova upravnog vijeća Dječje bolnice, gradonačelnik je dao pročelniku gradskog ureda za zdravstvo koji je potom podnio takav prijedlog temeljem kojeg su preporučeni članovi imenovani, a između ostalih radilo se o donatoru u Tomaševićevoj kampanji.
Prema prijavi Lauc je za kampanju Tomaševiću dao deset tisuća kuna.


Za utvrđenu povredu obvezniku je izrečena sankcija u iznosu od 3000 kuna u tri plativa obroka.


Tomašević najavio žalbu


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u četvrtak žalbu na odluku Povjerenstva za sukob interesa, koje ga je kaznilo s 3000 kuna jer je po njegovoj preporuci u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak imenovan Tomislav Lauc, koji je s 10.000 kuna donirao njegovu kampanju.


“Gradonačelnik Tomašević duboko se ne slaže s odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i na nju će se žaliti”, priopćeno je iz Grada Zagreba.


Tvrde da Tomašević ni u jednom trenutku nije izašao izvan svojih ovlasti, već je branio interes grada i građana koji su ga zbog toga i izabrali.


Za argument Povjerenstva da donatori u kampanji ne mogu biti imenovani u upravna vijeća gradskih ustanova kažu da nema uporište u zakonu i diskriminira one koji doniraju javno i transparentno, a ohrabruje netransparentne, tajne donacije.


Podsjećaju da je u kampanji za prošle lokalne izbore Tomašević javno objavio imena 1500 donatora, HDZ 60, a stranka BM 365 niti jednoga.


Kontekst čitavog slučaja


Također podsjećaju na kontekst čitavog slučaja, jer je uskoro nakon što je Tomašević preuzeo dužnost prošle godine uhićena tadašnja predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Ana Stavljenić Rukavina, ujedno predsjednica kluba zastupnika BM 365 – Stranke rada i solidarnosti.


Gradonačelnik je tada, ističu, morao imenovati novo Upravno vijeće, pri čemu je u tom trenutku u mandatu bio pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, kojeg je imenovao bivši gradonačelnik.


“Argument Povjerenstva da gradonačelnik nije smio sugerirati pročelniku za zdravstvo članove novoga Upravnog vijeća je u potpunosti neprihvatljiv i u praksi neprovediv. Po zakonu, članove upravnih vijeća imenuje gradonačelnik na prijedlog pročelnika”, poručili su iz grada.


Napominju i da je gradonačelnik imenovao četiri člana Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, koji su na toj funkciji bili tri mjeseca i za to su primili naknadu od 750 kuna mjesečno.