Sporno putovanje

Povjerenstvo: “Ispitat ćemo sve detalje u slučaju Jandrokovićevog puta u Berlin”

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaZamjenica predsjednice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Ines Pavlačić izjavila je u utorak da će u slučaju predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića to tijelo sve propitati, nakon čega će donijeti odluku hoće li pokrenuti postupak ili neće.


Pavlačić je podsjetila da je Povjerenstvo jučer otvorilo predmet u slučaju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića jer je na utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Berlin, na koju je putovao Vladinim zrakoplovom, poveo i sina te napomenula da su imali niz medijskih upita vezano za to, ali isto tako i niz upita građana u konkretnoj situaciji.


“Člankom 6. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, propisano je da građani u svakom trenutku imaju pravo biti upoznati s ponašanjem obveznika kao javne osobe. I toga svi koji obnašaju javne dužnosti trebaju biti svjesni. Upravo iz tog razloga, Povjerenstvo je, kao samostalno i neovisno tijelo, otvorilo predmet u konkretnom slučaju”, rekla je.
Napomenula je da samim time što su otvorili predmet, bilo bi ovom trenutku neozbiljno govoriti o njegovom ishodu jer Povjerenstvo, prije svega u konkretnoj situaciji, mora ispitati sve relevantne činjenice, skupiti svu relevantnu dokumentaciju i nakon toga donijeti odluku.


“Otvoren je postupak, ali još nije donesena odluka da li ćemo taj postupak i pokrenuti zbog moguće povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa ili će postupak biti nepokrenut, a to ovisi o tome što ćemo u ovoj fazi utvrđivanja činjenica i prikupljanja dokumentacije utvrditi”, naglasila je Pavlačić.


Kao netočnu odbacila je tvrdnju da se bivši sazivi nisu bavili putovanjima dužnosnika jer, napomenula je, o tome postoje objavljene odluke.


“Povjerenstvo će uzeti u obzir svu relevantnu praksu, znači i bivšeg saziva povjerenstva, ispitati i postupanja u sličnim situacijama i na temelju toga donijeti odluku”, rekla je.


Kazala je i da je Povjerenstvo već donijelo smjernice, kada se igralo Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ali će, ako se utvrdi potreba, propisati i jasnije smjernice.


“Ta situacija se konkretno odnosila na darove, primanje nedopuštenog dara, međutim, isto tako je Povjerenstvo utvrdilo da se primanjem nedopuštenog dara ne smatraju pozivi protokolarne naravi od strane predstavnika Ruske federacije i međunarodnih organizacija, te ako dužnosnici na navedenom prvenstvu prisustvuju kao članovi Hrvatskog nogometnog saveza”, rekla je.


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je pojasnio okolnosti odlaska na Europsko prvenstvo, zapitavši zašto Povjerenstvo za sukob interesa u istim slučajevima nije otvorilo postupak protiv drugih dužnosnika, iako su i oni vodili članove obitelji.


Rekao je i da je postupio identično onome što je bila praksa na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Kataru 2022., da je dobio službeni poziv predsjednika UEFA-e da nazoči utakmicama Europskog prvenstva i da su taj poziv dobili i predsjednik Republike i predsjednik Vlade te da se radi o dosadašnjoj praksi. Dodao je i da bi volio da Povjerenstvo javno kaže kako je moguće da otvara postupak protiv jednog dužnosnika koji je postupio identično kao i drugi dužnosnici prije njega protiv kojih nisu otvoreni ti postupci.


Oporba: Treba pravilnikom urediti tko smije letjeti Vladinim zrakoplovom


Oporbeni zastupnici ustvrdili su u utorak da je potrebno pravilnikom urediti tko smije letjeti službenim Vladinim zrakoplovom, a potpredsjednik Vlade Branko Bačić kazao je da su dužnosnici i prije Gordana Jandrokovića na takva putovanja vodili članove obitelji.


Potpredsjednik Vlade Branko Bačić, koji je također išao na utakmicu u Berlin u Vladinu izaslanstvu, ustvrdio je da su često visoki državni dužnosnici odlazili na slične sportske priredbe s članom obitelji.
Koliko sam čuo, napomenuo je, Povjerenstvo je protiv Jandrokovića otvorilo postupak temeljem napisa u medijima, a je li sukladno njihovom Pravilniku o radu, pretpostavljam da jest, jer da nije po Pravilniku, ne bi otvarali postupak.


„Ovo nije prvi slučaj. Znam da su i ranije najviši državni dužnosnici, predsjednici Republike, Vlade i Sabora odlazili na ovakva putovanja kada bi dobili poziv. Predsjednik Vlade je vodio sina, a predsjednik Republike je vodio suprugu, tako da je uvijek bilo slučajeva kada su najviši dužnosnici na taj način odlazili i koliko znam Povjerenstvo tada nije otvaralo postupke, a sada jest”, kazao je Bačić.


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin podsjetio je da je njegov stranački kolega Željko Jovanović prije desetak godina također bio prozivan zato što je njegov sin s njim išao na Olimpijske igre.


„Na prozivke je dao jedini mogući odgovor – pokazao je uplatnicu koja je pokazala da je on sam platio putovanje za svoje dijete. To je način na koji bi se trebali u takvim situacijama svi mi dužnosnici ponašati”, poručio je.


U ovom slučaju mislim da trebamo jasno definirati na koji način se ponašati i onda se nakon toga trebamo svi držati, kao i da se Jandroković i svi drugi dužnosnici trebaju ponašaju u skladu sa zakonom, a ne da ta pravila srozavaju.


Ionako je u ovoj državi doista puno toga srozano i mislim da bi taj trend trebalo preokrenuti, a on se sigurno neće promijeniti ako koristimo javne resurse za privatne svrhe, smatra Grbin.


Ne smatra spornim da je izaslanstvo otišlo na utakmicu ako je dobilo poziv, ali ističe da je definitivno nužno definirati tko se smije, a tko ne voziti Vladinim avionom. Ako se, pak, netko tim avionom netko vozi u privatne svrhe, onda treba odrediti koliko za to treba platiti, dodao je, iako spornim smatra da netko službeni avion koristi u privatne svrhe kao što je to činila kći Ive Sanadera.


Mostov Nikola Grmoja smatra da je potrebno pravilnikom urediti tko može letjeti Vladinim zrakoplovom, kako u budućnosti više ne bi bilo ovakvih pitanja i nikakvih problema.


Upitan ima li Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razloga istraživati Jandrokovićev slučaj, odgovorio je protupitanjem kako Povjerenstvo ima pravo birati koje će predmete otvoriti.


„Znamo da stoje prijave protiv raznih političara i ovisno o tome hoće li tu dobiti nekakve pozitivne poene u javnosti, Povjerenstvo odlučuje hoće li otvoriti ovaj ili onaj slučaj”, ocijenio je Grmoja.


Osobno, kaže, dok obnaša svoju dužnost vodi računa o sentimentu nacije i činjenici da dobar dio građana ne može sebi priuštiti odlazak na utakmicu u Njemačku i zato gleda utakmice ovdje u Hrvatskoj.