Minstar na godišnjem

Povjerenstvo će ispitati Marićev boravak na jahti. Ovo su okolnosti koje mogu biti problematične u takvim situacijama

Jagoda Marić

Zdravko Marić / foto Davor Kovacevic

Zdravko Marić / foto Davor Kovacevic

Nužno je da ministar ili Vlada otkriju tko je osoba na čijoj je jahti boravio MarićZAGREB – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na radnom će sastanku raspravljati o tome ima li osnove da se otvori predmet u kojem bi se tek onda ispitivale okolnosti vezane za boravak ministra financija Zdravka Marića na jahti, odnosno je li riječ tek o prijateljskom daru ili bi možda ministar mogao biti u sukobu interesa. Na čijoj je jahti ljetovao ministar Marić, pitala je premijera i zastupnica Karolina Vidović Krišto, ali ni nakon dva dana iz Vlade nema odgovora, po kojem bi se moglo zaključiti je li možda ministar u sukobu interesa i je li u tom smislu mogao primiti takav prijateljski dar, a da se ne dovede u sukob interesa.


Davor Ivanjek, zamjenik predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, uz napomenu da o konkretnom slučaju ne može govoriti jer i ne zna detalje, kazao nam je da zakon o sprječavanju sukoba interesa ne priječi da državni dužnosnik od svog prijatelja dobije dar, pa u tom smislu i ne postavlja ograničenja kad je vrijednost dara u pitanju. To, napominje Ivanjek, nije sporno i zakon ne zabranjuje dužnosnicima da od prijatelja primaju poklone i to svrstava u uobičajene odnose. Dodaje da Povjerenstvo teško može ispitivati prirodu prijateljskih odnosa te da može samo dužnosniku vjerovati da je riječ o prijatelju, ali da problem može nastati ako ti prijatelji posluju s institucijom u kojoj dužnosnik o nečemu odlučuje, pa se onda otvara pitanje radi li se u slučaju prijateljskog dara zapravo o prikrivenoj naknadi za nešto u čemu dužnosnik tom prijatelju može pogodovati.


Ivanjek napominje da se takve situacije najbolje rješavaju transparentnošću, odnosno da je najbolje da javnost dozna sve detalje o nekom daru, ali i odnosima dužnosnika koji je dar primio i osobe za koju tvrdi da mu je prijatelj. Jedan od detalja, koliko god to možda prijatelju dužnosnika nije ugodno, jest da se, dodaje Ivanjek, javno kaže o komu je riječ i posluje li ta osoba s institucijom koju dužnosnik vodi.
– Ako poslovnog odnosa i poslovnog interesa nema, onda nestaje i potreba da se raspravlja ili dokazuju da je dužnosnik primio dar od nekoga tko mu je doista prijatelj godinama ili samo nekoliko mjeseci, zaključuje Ivanjek. A da bi se rasprava mogla prekinuti ili nastaviti, nužno je da ministar ili Vlada otkriju tko je osoba na čijoj je jahti boravio Marić.